Mensen met een handicap vormen 20% van de armste ter wereld. Dit heeft een duidelijke oorzaak: waar onderwijs en werkgelegenheid de vicieuze cirkel van armoede kan doorbreken, worden mensen met een handicap hiervan uitgesloten.

Geen eerlijke kans

In Cambodja hebben vrouwen met een handicap nog veel vaker te maken met geweld, uitbuiting en uitsluiting. Door discriminatie en vooroordelen die zowel handicap– als gender gerelateerd zijn, krijgen zij geen eerlijke kans om deel te nemen aan de maatschappij en zichzelf te ontwikkelen. Een voorbeeld: vrouwen zijn verantwoordelijk voor het huishouden en zorgen voor de kinderen. Wanneer zij dit niet kunnen door hun handicap, dan worden ze gezien als een last voor de familie.

Onze doelen

Met ons programma Leiderschap voor vrouwen met een handicap willen we ervoor zorgen dat vrouwen met een handicap kunnen meedoen op publiek en economisch vlak. We ondersteunen het WWD-LAN netwerk die deze vrouwen koppelt aan kleine partnerorganisaties. Met dit programma willen we:

  • Een sterke organisatie bouwen voor vrouwen met een handicap.
  • Het bevorderen van leiderschapsvaardigheden van vrouwen met een handicap door communicatietrainingen en inzicht in het initiëren van kleinschalige economische activiteiten
  • Opkomen voor de rechten van vrouwen met een handicap.
  • Ontwikkeling materialen en documentatie

Het verhaal van Ley Houeb

Ley Hoeub was 14 maanden oud toen ze polio kreeg. Opgroeiend met een handicap, kreeg ze veel te maken met discriminatie. Door klasgenoten en zelfs door haar familie. Ze kreeg geen steun van haar dierbaren om mee te doen met activiteiten en evenementen in haar dorp.

Ze werkte hard om haar omgeving ervan te overtuigen dat ze wél talenten en vaardigheden had. Nadat ze haar bachelorsdiploma behaalde, zocht ze een baan. Maar zonder succes. Ze kreeg afwijzing na afwijzing. Omdat ze vrouw is én een handicap heeft, zou ze niet de nodige vaardigheden en kwaliteiten hebben.

Toch gaf ze de moed niet op! Ze besloot mee te doen aan een training georganiseerd door SeeYou Cambodja. Dankzij de training kreeg ze meer zelfvertrouwen. Inmiddels werkt Ley Houeb voor SeeYou. Ze helpt mee met de ontwikkeling van ons programma Leiderschapstraining voor vrouwen met een handicap. Ook vraagt ze aandacht voor de toegankelijkheid van publieke ruimten voor mensen met een handicap. Dat doet ze op een creatieve manier! Zo vroeg ze de medewerkers van een gemeentekantoor om zich letterlijk in te leven in mensen met een handicap. Ze kregen een blinddoek voor of een gespalkt been. Op deze manier bezochten ze het kantoor, het toilet en andere faciliteiten. Dit maakte indruk! Het gemeentekantoor heeft beloofd om de toegankelijkheid voor mensen met een handicap te verbeteren op hun kantoor.