Oogzorg in Indonesië
Titel: Oogzorg voor een gezonde toekomst
Projectnummer: 507-195
Projectperiode: 2024-2025
Locatie: Indonesië
Budget: € 61.615
Doelgroep: Inwoners van de projectlocaties. Waarbij we ons richten op de armste en meest gemarginaliseerde leden van de gemeenschap.
Doelstellingen
- Personen met een oogproblemen zijn geïdentificeerd en hebben verbeterde toegang tot hoogwaardige en inclusieve oogzorg.
- Personen met een visuele beperking verbeteren hun welzijn door toegang tot ondersteuning vanuit de gemeenschap en hulpmiddelen.
Lokale partner: Pusat Rehabilitasi YAKKUM (PRY)
Rudi wilde niet toegeven aan zijn achteruitgang
Rudi (71) woont in een klein dorpje in Oost-Java, omringd door grotere steden. Al tientallen jaren werkt hij als metselaar en later als opzichter in het familiebedrijf dat hij samen met zijn broer heeft opgebouwd. Rudi bouwde huizen voor de dorpsbewoners en kantoren voor de overheid in de stad. Het werk stond nooit stil; hij was voortdurend bezig met het controleren van nieuwe constructies, timmerwerk en metselwerk – taken die precisie en scherp zicht vereisen.
Rudi zorgt niet alleen voor zijn eigen gezin, maar draagt als familiehoofd ook de verantwoordelijkheid voor zijn uitgebreide familie van zijn broer, neven, nichten en kleinkinderen. Hij voelt een grote verantwoordelijkheid. Bij sociale gelegenheden komt de familie altijd samen, en in tijden van tegenspoed wenden ze zich vaak tot Rudi voor steun. Werk en familie nam al zijn tijd in beslag en hij wilde niet toegeven aan de geleidelijke achteruitgang van zijn gezondheid.
Tijdens de coronapandemie werd Rudi tweemaal ziek. In het ziekenhuis werd, naast Covid, ook ontdekt dat hij suikerziekte had, wat vervolgens weer leidde tot staar aan één oog. De daaropvolgende twee jaar had hij nodig om te herstellen, en hij worstelde met gevoelens van schuld en hulpeloosheid. Na een screening door vrijwilligers in zijn dorp van het I-SEE project is hij onlangs ook doorverwezen voor een staaroperatie.
Terwijl Rudi nog wacht op de bevestiging van de operatiedatum, vertelt hij zijn verhaal. Hij is tegelijk bang en hoopvol.

“Door mijn slechte oog zie ik bij alles in een waas. De staar is nog niet zover gevorderd dat ik niets meer kan zien, maar weer nuttig bezig zijn is het liefste wat ik wil. Er zijn zoveel mensen die vragen of ik hun werk kom controleren. En als ik niet werk, kan ik niet verdienen” zegt Rudi..
Wat is de situatie?
Indonesië bestaat uit meer dan 17.500 eilanden en heeft 274 miljoen inwoners waarvan 35 miljoen een visuele beperking heeft, daarvan zijn 3.836.00 blind[1]. Onbehandelde staar is in alle provincies veruit de meest voorkomende oorzaak van blindheid. Terwijl staar in de meeste gevallen verholpen kan worden met een relatief simpele ingreep!
De regering van Indonesië gebruikt de resultaten van de Rapid Assessment of Avoidable Blindness (RAAB) uit 2014-2016 in 15 provincies om de situatie van blindheid en visuele beperking in Indonesië te beoordelen. De resultaten tonen een prevalentie van blindheid bij mensen van 50 jaar en ouder tussen 1,7% en 4,4%, met een nationaal gemiddelde van 3%. De provincie Oost-Java heeft een hoog percentage van 4,4%, waarvan 81,1% wordt veroorzaakt door onbehandelde staar.
Sinds 2018 heeft CBM Global Indonesië, in samenwerking met hun lokale partner Yayasan Paramitra Jawa Timor, het innovatieve oogprogramma genaamd het I-SEE project ontwikkeld. I-SEE staat voor Inclusive System for Effective Eyecare (Inclusief systeem voor effectieve oogzorg). Dit succesvolle programma wordt afgerond in 2023, waarna een nieuwe fase begint om het project uit te breiden en verder te ontwikkelen.
SeeYou draagt binnen dit programma op een bijzondere wijze bij, waardoor we niet alleen onze impact in Indonesië vergroten, maar ook onze samenwerking wereldwijd versterken om de oorzaken van voorkombare blindheid aan te pakken.
[1] De cijfers komen uit de Vision Atlas gepubliceerd op de website van de International Agency for Prevention of Blindness: https://www.iapb.org/learn/vision-atlas/magnitude-and-projections/countries/indonesia/ – ter vergelijking komt verlies van gezichtsvermogen in 13,2% van alle gevallen voor, in Nederland is dat 5,1%.
Onze droom
Onze droom is dat iedereen, van jong tot oud, niet langer zicht verliest terwijl dat te voorkomen is en als gevolg daarvan families terecht komen in een leven van armoede en sociale uitsluiting.
Hiervoor streven we naar samenwerkingsverbanden met lokale zorgverleners en organisaties voor mensen met een beperking in Indonesië. We willen deze droom graag voortzetten door het project vanaf 2025 op te nemen in de nieuwe meerjaren strategie van SeeYou.
Wat bereiken we met elkaar?

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)
Het project sluit nauw aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 3 en 10. SDG 3 wil dat iedereen kans heeft in zo goed mogelijke gezondheid te leven. SDG 10 streeft naar sociale, economische en politieke integratie van iedereen ongeacht leeftijd, geslacht, beperkingen, etniciteit, huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging of economische status, en hun gelijke kansen te verzekeren.



Het project ‘Oogzorg voor een gezonde toekomst’ in Indonesië is onderdeel van het SeeYou EyeHealth programma. Daaronder vallen ook de Oogzorg projecten in Ethiopië en Rwanda.
Contactpersonen: Jasper Oei (Programma Manager), Eline Binkhuysen (Relatiebeheerder)