Oogzorg in Rwanda
Titel: Oogzorg voor kinderen in Rwanda
Projectnummer: 499-1379
Projectperiode: 2025
Locatie: Rwanda
Budget: € 410.934
Doelgroep: 27.000 kinderen en 400 zorgmedewerkers van de Western Province van Rwanda.
Doelstellingen
- Oogzorgprofessionals zijn getraind en in staat om kwalitatieve oogzorg te bieden. Medewerkers van zorgcentra zijn in staat basis oogzorg te verlenen.
- Lokale ziekenhuizen/klinieken hebben de noodzakelijke instrumenten en medicijnen voor het bieden van kwalitatieve oogzorg.
- Verbeterde kwalitatieve en kwantitatieve oogzorg in de Western Province .
- Ouders/verzorgers in de Western Province weten wat kinderblindheid is en weten wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.
Lokale partner: Kabgayi Eye Unit (KEU)
Eric: vandaag kan ik weer zien
Mijn naam is Eric Dusingizamana, ik ben 15 jaar oud en kom uit het dorp Muremure. Ik ben het oudste kind van de drie. In augustus 2023 werd mijn leven drastisch veranderd: ik verloor mijn zicht.
Mijn vader begreep niet hoe ernstig mijn situatie was, vooral omdat hij de ziektekostenverzekering van ons gezin niet had betaald. Ik stond er alleen voor, zonder hulp of medische zorg. Wanhopig benaderde ik mijn oom, in de hoop dat hij me zou kunnen helpen. Hij spoorde mijn vader direct aan om actie te ondernemen. Mijn vader verkocht uiteindelijk zijn koe om onze verzekeringspremies te betalen, en zo kon ik eindelijk naar het gezondheidscentrum voor hulp.
Daar ontmoette ik een team van toegewijde zorgverleners die mijn situatie serieus namen.
Zij verwezen me door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Dankzij hun expertise kon er bij mij een ernstige netvliesloslating en cataract in beide ogen vastgesteld worden. Dat kon alleen verholpen worden met een specialistische behandeling bij het Kabgayi Oogziekenhuis.
Maar onze financiële middelen waren inmiddels uitgeput. Mijn vader had zijn enige koe verkocht, en de kosten voor verdere behandeling waren simpelweg te hoog voor ons om te dragen. In plaats van te wanhopen, werd ik ondersteund door de warme gemeenschap van zorgverleners die deel uitmaken van KEU. Dankzij dit project kon ik worden geholpen en geopereerd in het Kabgayi door Dr. Theophile, een specialist die mijn zicht in mijn rechteroog heeft hersteld.
Vandaag kan ik, dankzij hun inspanningen en uw steun, mijn vader weer zien, zelfstandig lopen, en mijn dagelijkse activiteiten hervatten. Maar mijn strijd is nog niet voorbij. Mijn linkeroog heeft nog steeds ernstige problemen en ik heb verdere behandeling nodig.


Erik heeft een operatie ondergaan en kan nu tot zijn grote vreugde weer zien.
Wat is de situatie?
Rwanda, met ruim 13 miljoen inwoners, staat al jaren op de 160e plek van de Human Development Index[1]. Ruim 40% van de bevolking is onder de 18. Meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede en moet rondkomen van omgerekend minder dan 2 euro per dag. Door deze situatie en door gebrek aan oogzorg in de buurt worden kinderen (onnodig) zeer slechtziend of blind.
De eerste levensjaren
Oogaandoeningen bij kinderen kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, rond de geboorte of daarna. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld een netvliesafwijking bij te vroeg geboren kinderen (prematuren retinopathie), lui oog (amblyopie), aangeboren glaucoom of staar of oogkanker (retinoblastoom). De eerste levensjaren zijn essentieel voor de ontwikkeling van het oog. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen als er sprake is van een visuele beperking bij kinderen.
Sociaal isolement
Voor ieder kind zijn de gevolgen van beperkt zicht of het verliezen van zijn of haar zicht immens, maar dat geldt zeker voor kinderen in Rwanda. Kinderen met een visuele beperking hebben vaak beperkt toegang tot educatie waardoor ze ook op een latere leeftijd niet actief mee kunnen doen in het arbeidsproces. De kinderen en hun families komen in veel gevallen terecht in een cyclus van armoede en als gevolg van de beperking vaak ook in een sociaal isolement.
Western Provice
De situatie is vooral erg schrijnend in de Western Province van Rwanda. Hier is alleen zeer basale oogzorg beschikbaar. Door culturele praktijken/overtuigingen is er ook nog een verschil tussen jongens en meisjes. In veel gevallen hebben meisjes een lagere prioriteit voor toegang tot goede oogzorg dan jongens.
Er is weinig kennis over preventie en ook is er weinig aandacht voor screening en behandeling. En omdat de streek wat meer afgelegen ligt moeten gezinnen ver reizen voor een oogbehandeling waardoor behandelingen worden uitgesteld, oogcondities verder verslechteren met als gevolg dat ook hierdoor kinderen zeer slechtziend of blind worden.
[1] De HDI is een indexering van een land of gebied op basis van levensverwachting, onderwijs en inkomen. De index scoort op deze manier de gemiddelde prestatie van een land. In vergelijking Nederland neemt plaats 10 in op HDI.
Onze droom
Onze droom voor de Western Province in Rwanda is dat het over een aantal jaren niet meer zo zal zijn dat kinderen onnodig blind worden, omdat de kwaliteit van de oogzorg en de preventiemaatregelen op een dusdanig hoog niveau zijn gekomen dat dit eenvoudigweg niet meer voorkomt.
SeeYou zet zich daarom via een totaalprogramma in voor vermijdbare kinderblindheid in de Western Province van Rwanda. Met het totaalprogramma werken we samen met onze lokale partners aan preventie, verbeterde diagnostiek, (specialistische) behandeling en revalidatiezorg. Zo streven we ernaar dat steeds minder kinderen hun zicht verliezen en daardoor in een cyclus van armoede en sociaal isolement terecht komen.
Wat bereiken we met elkaar?

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)
Oogzorg voor kinderen in Rwanda sluit nauw aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 3 goede gezondheid en welzijn door het bieden van toegankelijke oogzorg aan kinderen in de Western Province in Rwanda.
Het programma sluit ook aan bij SDG 6, schoon water en sanitair. Schoon water is essentieel bij de preventie en het voorkomen van oogziekten.



Het ‘Oogzorg voor kinderen in Rwanda’ is onderdeel van het SeeYou EyeHealth programma. Daaronder vallen ook de Oogzorg projecten in Ethiopië en Indonesië.
Contactpersonen: Jasper Oei (Programma Manager), Eline Binkhuysen (Relatiebeheerder)