Dagelijks worstelen mensen met een handicap in Centraal-Afrika om toegang te krijgen tot basisbehoeften zoals water en voedsel. Daarom komen wij samen met jou op voor de rechten van mensen met een handicap in Burundi, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Zuid Soedan, Soedan en Oeganda.

Uitgesloten

Er wordt geschat dat meer dan 20% van de bevolking in deze landen een beperking heeft. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes met een handicap staan oog in oog met verschillende risico’s en uitdagingen. Voedselzekerheid en toegang tot hulp zij de meest relevante. Mensen met een beperking hebben geen toegang tot en kunnen geen gebruik maken van land en water, waardoor ze geen voedsel kunnen verbouwen. Met als gevolg dat de meest kwetsbaren geen voedselzekerheid hebben. Door middel van het We Are Able!-programma komen we samen met mensen met een beperking op voor hun rechten. Zodat ook zij toegang krijgen tot basisbehoeften.

In dit project werken we samen met verschillende ontwikkelingshulporganisaties. Zo werken we samen met het African Disibility Forum, Leprazending, VNG International, The Hague Academy for Local Governance en ZOA. Daarnaast werken we samen met de verschillende zuidelijke partners.

Onze doelen

  • Toegang tot hulpmiddelen voor een betere voedselzekerheid voor iedereen.
  • Inclusieve wetten en beleid voor het recht op voedsel en voedselzekerheid.
  • Pleiten en lobbyen waardoor toegang tot hulpmiddelen voor voedselzekerheid toegankelijk worden.

“Inclusie en rechtvaardigheid voor iedereen”

“Ik weet nog goed hoe het was om telkens afgewezen te worden voor banen,” vertelt Hisham. Hisham woont in Soedan en heeft een lichamelijke beperking. “Ondanks dat ik wel de vaardigheden had waarnaar ze vroegen, werd ik iedere keer afgewezen. Ze vonden dat ik niet geschikt was door mijn lichamelijke beperking. Dit maakt mij verdrietig omdat ik mezelf niet zie als iemand die zijn werk niet kan doen mijn beperking.”

Momenteel werkt Hisham als accountant voor het Soedanese Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn. Daarnaast is hij lid van een vakbond die opkomt voor mensen met een lichamelijke beperking. Op zijn werk ervaart Hisham nog iedere dag vooroordelen. “Ik heb het gevoel dat de meeste mensen een beperking zien als een ziekte. Ik wil hier verandering in brengen door slogans te ontwikkelen die strijden voor inclusie en rechtvaardigheid voor iedereen.”