Steeds donkerder

Dit is het verhaal van de vijfjarige Hana, één van de jonge patiëntjes van dr. Théophile. Elisabeth, de jonge Rwandese moeder van Hana, heeft een moeilijke tijd achter de rug.

‘Hana heeft mij altijd heel graag geholpen bij het huishoudelijk werk. Zij was van kleins af aan een zeer actief kind,’ vertelt Elisabeth, maar geleidelijk aan veranderde haar gedrag. ‘Een jaar geleden startte Hana met school. Eerst vond ze het superleuk. Maar dit was na een tijdje niet meer zo. Ze wilde zelfs niet meer gaan omdat ze zo slecht zag. Het was echt verdrietig.’

Ontroerd vertelt Elisabeth hoe haar dochtertje, in amper een paar maanden tijd, volledig blind wordt. ‘Ze durft ‘s avonds niet meer alleen rond te lopen, ik moet haar altijd helpen en bij de arm nemen. Nu komt zij het huis niet meer uit omdat alles wazig is rondom haar.’ Een echte nachtmerrie voor de moeder die zich hulpeloos voelt.

Licht aan het eind van de tunnel

Op aanraden van een tante die verpleegster is, beslist Elisabeth om haar dochtertje naar het Kabgayi oogziekenhuis te brengen.

Bijna 75 procent van alle oogoperaties in Rwanda wordt hier uitgevoerd. Het ziekenhuis in Kabgayi heeft een uitstekende reputatie in Rwanda, en zelfs in buurlanden.

Foto: Light for the World België

Elisabeth komt met Hana bij dr. Théophile terecht. Hij heeft al snel een diagnose klaar en die is eenduidig: cataract in beide ogen.

Hana moet zo snel mogelijk geopereerd worden, anders dreigt onomkeerbare blindheid.

De jonge moeder is een beetje ongerust als er sprake is van een operatie. Maar na een verhelderend gesprek met dr. Théophile is Elisabeth gerustgesteld.

De ingreep neemt iets minder dan een uur in beslag en verloopt zonder complicaties. Een dag later neemt dr. Théophile het oogverband weg en onderzoekt hij de ogen van Hana grondig. Er is geen twijfel mogelijk: Hana kan opnieuw goed zien!

Samen lopen: lied over Hana

Het verhaal van Hana inspireerde de muzikanten Lavina & Mathijs en Tikva Joanne. Zij maakten, speciaal voor SeeYou, het lied Samen lopen.

Een prachtig lied over de liefde van een moeder voor haar kind!