Onlangs heeft SeeYou een kerkenpakket samengesteld in het thema Onbeperkt Welkom. We willen met deze studiematerialen kerkelijke gemeentes uitdagen om na te denken over hoe ze mensen met een handicap in hun omgeving kunnen verwelkomen. Samen werken we aan gemeenschappen waar plaats is voor iedereen. Maar hoe zit dat in Nederland? Is hier al plaats voor iedereen? We gaan met Tjaco van der Weerd, organist en pianist met een visuele beperking, hierover in gesprek.

“Voor hen is het nu gewoon, het is niet meer ‘anders’”

Tjaco van der Weerd

Kerken en inclusie: Hoe doet jouw gemeente dat?

Mijn kerk in Genemuiden is nu al zo’n zeven jaar aan mij gewend. Je merkt aan het begin dat ze even moeten wennen, helemaal omdat ik onderdeel uitmaak van de dienst als organist. Een poosje geleden vroeg de predikant of ik nog even iets kon spelen terwijl hij iets op de beamer liet zien. Maar hij had niet bedacht hoe hij mij moest laten weten wanneer ik moest stoppen. Gelukkig zijn ze wel zo inclusief dat ze door de microfoon zeggen: ‘Je mag stoppen hoor.’ Ze passen zich heel makkelijk aan inmiddels. Voor hen is het nu gewoon, het is niet meer ‘anders’.

Wat is een vooroordeel waar je nog in de kerk mee te maken hebt?

Het is vooral dat mensen nog praten over mij in plaats van met mij. Het gebeurt zo vaak dat je er eigenlijk niet meer op let. Ze zeggen dan: ‘Wil hij iets drinken?’ Of er zijn mensen die na een dienst tegen mijn vrouw zeggen dat ik mooi heb gespeeld. Dit terwijl ik er naast sta en ze het ook tegen mij kunnen zeggen.

Hoe kan de kerk mensen met een beperking beter verwelkomen?

Wanneer een kerk iemand met een beperking op bezoek krijgt moeten ze de vraag eigenlijk terugstellen. Hoe kunnen we het hier voor jou toegankelijk maken? Diegene weet namelijk zelf het beste wat handig is en wat hij/zij graag wil. Het verschilt namelijk ook per persoon. Wat ik als blinde fijn vind, vindt een ander weer niet fijn. Als je als kerk denkt dat je het weet en maar iets gaat doen, kun je ook het verkeerde doen. Maar over het algemeen doen kerken het goed. Ik hoor weinig klachten over kerken. Ze staan vaak open voor suggesties om mensen met een beperking te helpen.