Graag stel ik (Dicky Nieuwenhuis, directeur van SeeYou) dr. Theophile Tuyisabe aan jullie voor. Hij is één van de 19 oogartsen in Rwanda, op een bevolking van 12 miljoen. Hij is de drijvende kracht achter Kabgayi Eye Unit, het oogziekenhuis in Rwanda waar ik afgelopen maand ben geweest.  

“Ik ben in de buurt van Kabgayi opgegroeid, in een gezin van acht kinderen. Mijn vader is omgekomen tijdens de genocide. We konden thuis maar net de eindjes aan elkaar knopen.” 

“Gelukkig kon ik goed leren. Ik ging geneeskunde studeren, met het doel om gynaecoloog te worden. Tot ik op een dag in het oogziekenhuis van Kabgayi was en daar een grote groep mensen zag staan, wachtend op hulp.” ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’, dacht ik. De bisschop van Kabgayi gaf het laatste zetje. “Kom hier werken als oogarts”, zei hij. “We hebben je nodig!” 

“Ik ging daarna een vierjarige opleiding volgen tot oogarts in Tanzania. Om eerlijk te zijn: ik vond het vreselijk. Mijn vrouw en ik hadden net ons eerste kind gekregen, ik moest hen achterlaten in Rwanda. Ik heb ze enorm gemist. Wat me op de been hield was het beeld van die wachtende mensen. Straks kan ik écht iets betekenen.”

“Straks kan ik écht iets betekenen.” 

Dr. Theophile Tuyisabe

Inmiddels heeft hij de leiding over Kabgayi Eye Unit. “We zien hier zo’n 200 mensen per dag. Ik opereer gemiddeld 25 mensen per dag.”  

“Het mooiste in mijn werk? Ik denk dan direct aan de tiener die ik een paar weken geleden opereerde. Ze kon vrijwel niets meer zien vanwege staar. Vorige week zag ik haar weer. Ze straalde! Ik kon niets zeggen van ontroering. Op die momenten besef ik: we geven niet alleen iemands zicht terug, maar ook nieuwe hoop voor de toekomst.”  

De kliniek kan dankzij een steeds beter functionerende zorgverzekering in Rwanda vrijwel zelfstandig draaien.  

“Echter, wij kunnen niet de kosten vergoeden van mensen die te arm zijn om een eigen bijdrage of vervoer te betalen. Ook zijn er diverse ingrepen die niet gedekt worden, zoals behandeling van oogkanker bij kinderen. Tenslotte komen veel mensen hier te laat. Goed te behandelen aandoeningen zoals glaucoma of staar veroorzaken dan toch blindheid. Samen met SeeYou Foundation gaan we dit aanpakken!”