Onze aanpak

Negen van de tien kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden, gaat niet naar school. Ouders denken vaak dat hun kind niet naar school kan. Scholen weten niet hoe ze met kinderen met een visuele of andere beperking om moeten gaan. Zo blijven deze kinderen vaak onzichtbaar.

SeeYou zorgt ervoor dat deze kinderen in beeld komen. Zo spreken we met ouders over hoe belangrijk onderwijs is voor hun kind. Scholen ontvangen praktische tips en hulp bij aanpassingen. Bijvoorbeeld met schoolboeken in braille, rolstoelhellingen of een training gebarentaal voor leraren. Kinderen en jongeren bieden we revalidatie en hulpmiddelen waar nodig. Ze worden begeleid om te groeien in zelfvertrouwen. Met als uitgangspunt: iedereen is waardevol en heeft unieke talenten.

Tenslotte vraagt SeeYou aandacht over deze onrechtvaardige situatie bij lokale en nationale overheden. Het liefst doen we dat via belangenvertegenwoordigers van mensen met een handicap in de landen waar we werken. Ieder kind verdient het om onderwijs te ontvangen!

Wat we doen

  • Scholen toegankelijk maken voor kinderen met een (visuele) beperking.
  • Aangepast schoolmateriaal bieden aan kinderen met een (visuele) beperking.
  • Pleiten voor inclusief onderwijs bij lokale en nationale overheden.
  • Met ouders in gesprek gaan over het belang van onderwijs voor hun kind.

Doneren?

Help mee

Voor een relatief klein bedrag maak je een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren als Yvelise.

Doneer direct

Voor 7,50 euro maak je een oogzonderzoek voor een kind met een visuele beperking mogelijk.

Voor 16 euro help je een kind met een visuele beperking aan aangepast lesmateriaal.

Voor 25 euro zet je een studieboek om naar braille.

Onderwijs voor iedereen, ook voor de slechtziende Yvelise

De jonge Yvelise krijgt het idee dat ze niet goed kan lezen en anders is dan haar klasgenootjes. Ze moet vaak opstaan en naar voren in de klas gaan om het bord te kunnen lezen. Bovendien heeft ze regelmatig last van rode, jeukende en pijnlijke ogen.

“Onderwijs moet er voor iedereen zijn,” vertelt Yvelise. “Dankzij de steun van SeeYou kan ik studeren zoals alle andere kinderen, en een gewoon leven leiden.”

Gelukkig kan ze op consultatie in het oogziekenhuis in Kabgayi. Jaarlijks voeren plaatselijke oogartsen hier meer dan 6.000 operaties uit, dankzij de steun van onze achterban.

Yvelise is vastbesloten dat haar visuele beperking haar toekomst niet in de weg mag staan. Ze is erg ambitieus, studeert hard en behaalt schitterende cijfers. “Het liefst zou ik economie gaan studeren in de Verenigde Staten, aan de John Hopkinsuniversiteit. Daarna wil ik terugkomen naar Rwanda en mijn land verder helpen ontwikkelen. Dat is mijn grote droom.”


Meer informatie

Programma inclusief basisonderwijs in Cambodja
Programma inclusief basisonderwijs in Rwanda