Tijdens het houthakken kreeg Fikerte op haar vijftiende een splinter in haar rechteroog. Met grote gevolgen van dien. Drie keer werd Fikerte geopereerd maar het mocht niet baten. Haar oogzenuwen waren te beschadigd en ze kon niet meer geholpen worden. Ze werd volledig blind.

“Nu ik blind was geworden veranderde mijn leven compleet”, vertelt Fikerte.

In Ethiopië worden mensen met een visuele beperking gediscrimineerd. “Mensen denken dat we niets kunnen, we worden zelfs letterlijk ‘waardeloze mensen’ genoemd”, vertelt Fikerte. Dankzij een training van SeeYou’s partner ECDD veranderde dat en nu wil ze advocaat worden en opkomen voor kwetsbare mensen. 

Onze droom voor 2023

Dat mensen met een handicap uitgescholden worden en niet welkom zijn in ziekenhuizen, op scholen en bij werkgevers raakt ons. Daarom hebben we ook voor 2023 weer veel plannen om het leven van Fikerte en anderen met een (visuele) beperking te verbeteren. Dat doen we samen met onze lokale partners in Ethiopië, Rwanda, Cambodja, Indonesië, Zuid-Soedan, Soedan en Oeganda. Samen met onze partners én met jou willen we onder andere 300 kinderen met een handicap naar school helpen, 600 oogoperaties mogelijk maken met ons mobiele oogzorgteam, 200 meisjes een opleiding geven en 380 jongeren opleiden tot belangenbehartigers.

Mogen mensen met een (visuele) beperking in de allerarmste landen ook dit jaar op jouw steun rekenen?

Help vandaag nog mee en geef een gift. Alvast heel hartelijk dank! 

  • Oogonderzoek (door ons mobiele oogzorgteam) bij tien personen kost 10 euro.

  • Een maand opleiding voor een meisje kost 35 euro. 

  • Opleiden van een jongere tot belangenbehartiger kost 55 euro. 

  • Een maand inclusief onderwijs voor een kind kost 60 euro.