Onze aanpak

In de landen waar SeeYou werkt worden met mensen met een handicap vaak uitgesloten van gezondheidszorg. Zorg is niet toegankelijk, met ingrijpende gevolgen. Denk aan zwangere vrouwen die blind of doof zijn. Zij missen belangrijke informatie rond de bevalling, kunnen de kliniek niet bereiken op het moment dat dit hard nodig is.

SeeYou zorgt ervoor dat in onze projectgebieden zorg wél toegankelijk is voor mensen met een handicap. We begeleiden gezondheidswerkers in oogzorg- en geboorte-klinieken om zorg toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. We ontwikkelen materialen voor vrouwen met diverse beperkingen over seksuele gezondheid. En we trainen mensen met een handicap om zelf op te komen voor goede zorg.

Wat we doen

  • Trainen van verpleegsters en artsen hoe zij de juiste medische en psychische zorg kunnen bieden.
  • Aanpassen van klinieken, zodat ze toegankelijk worden voor mensen met een handicap.
  • We trainen mensen met een handicap, zodat zij weten wat hun rechten zijn.

Doneren?

Help mee

Met jouw bijdrage maak je een groot verschil in het leven van mensen met een handicap.

Doneer direct

Voor 5 euro geef je medicijnen aan twee kinderen.

Voor 14 euro geef je een gezin een voedselpakket.

Voor 41 euro krijgen kinderen medische hulpmiddelen, zoals krukken.

Medische zorg voor iedereen!

Daar staat ze dan in de rij. Ze heeft lang moeten lopen voordat ze bij de kliniek kwam. En omdat ze op krukken loopt zijn de onverharde wegen extra moeilijk begaanbaar. De vorige keer dat Jacqueline naar de kliniek kwam, moest ze de hele dag wachten. En omdat er geen stoelen zijn, heeft ze de hele dag gestaan. Uiteindelijk werd ze niet geholpen en moest ze weer terug naar huis.

Het is de enige kliniek in de Gasabo regio, in het midden van Rwanda, waar Jacqueline woont. En omdat ze erge buikpijn heeft, kon ze niet verder lopen en is ze toch maar weer naar deze kliniek gegaan. Hopend dat ze nu wel geholpen wordt.

Verpleegster Vestine ziet Jacqueline aankomen. Ze ziet dat Jacqueline moeilijk loopt en gaat snel naar haar toe. Jacqueline is helemaal verbaasd, hoe komt het dat ik nu wel geholpen word?

Vestine vertelt aan ons: “Er werden in de hele regio trainingen georganiseerd door SeeYou en daar heb ik geleerd hoe we mensen met een handicap moeten begeleiden. Veel van mijn collega’s behandelen hen niet goed. Ze negeren hen of schelden hen uit. Ook zijn onze klinieken niet rolstoel toegankelijk en hebben we geen loopbruggen. Daar moest echt iets aan gedaan worden.”

“Nu ik de opleiding heb afgerond train ik mijn eigen collega’s en zij zijn ook heel enthousiast. Onze hele manier van werken is veranderd en we zorgen nu veel beter voor de patiënten. En we hebben zelfs gebarentaal geleerd! We kijken nu naar de patiënt en niet naar de beperking.”

“We zien dat mensen dat erg waarderen en nu komen patiënten uit andere regio’s zelfs naar ons toe omdat ze onze werkwijze zo fijn vinden. Ook het ziekenhuis is aangepast, zodat mensen met een rolstoel gewoon naar de kliniek kunnen. Wat een verschil hebben we toch kunnen brengen!”

En Jacqueline? Zij werd onderzocht door Vestine en een arts. Gelukkig is de kwaal niet ernstig. Ze krijgt medicatie voorgeschreven en gaat met een opgelucht gevoel weer naar huis. Ze vertelt: “ik kom de volgende keer zeker weer terug naar deze kliniek en ik ga alle mensen in mijn dorp vertellen dat ze ook naar deze kliniek moeten gaan!”


Meer informatie

Programma medische zorg in Ethiopië en Rwanda