Voor veel jonge vrouwen met een handicap in de armste landen is het leven ontzettend donker. Ze worden minderwaardig behandeld, zijn extra kwetsbaar voor misbruik en mogen geen onderwijs volgen.

Het raakt ons dat jonge vrouwen met een (visuele) beperking niet gelijkwaardig worden behandeld en daardoor niet dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen als leeftijdsgenoten. Samen met een netwerk van lokale partnerorganisaties werken we aan het verbeteren van de toegang van deze vrouwen tot goede gezondheidszorg. Ook seksuele voorlichting krijgt hierin een plek, omdat veel van deze vrouwen wordt verteld dat zij geen kinderen kunnen krijgen door hun handicap. Daarnaast zorgen we ervoor dat meiden toegang krijgen tot inclusief onderwijs én dat vrouwen een vaktraining kunnen volgen, zodat zij een eigen onderneming kunnen starten en onafhankelijk kunnen worden.

‘Mijn leven is compleet veranderd’

De 29-jarige Janet uit Rwanda is 13 als ze een oogziekte krijgt en blind wordt. Haar blindheid was helaas niet meer te genezen, maar haar leven is wel compleet veranderd door de hulp die ze via onze lokale partner ontving. Ze vertelt: ‘In de cursussen die ik volgde, ontdekte ik dat mijn leven niet over is nu ik blind ben. Ik leerde alles over welzijn en relaties en hoorde dat ik echt nog wel kan trouwen en kinderen kan krijgen. Door de vaktraining die ik volgde ben ik nu zelfstandig ondernemer. Ik woon op mijzelf, kan koken en weet de weg in de buurt. Dit moest ik allemaal opnieuw leren toen ik blind werd. Nu ben ik niet meer afhankelijk van anderen. Het is echt ongelooflijk hoe de trainingen mijn leven veranderd hebben. Daar ben ik zo dankbaar voor!’

Help mee

Er zijn nog veel jonge vrouwen met een handicap in de armste landen voor wie het leven ontzettend donker is. Breng jij vandaag nog licht in het leven van jonge vrouwen met een handicap? Doneer nu!

  • Met 20 euro krijgen 5 meiden een dagdeel voorlichting over gezondheid & relaties.

  • Met 35 euro krijgt 1 jonge vrouw een maand vaktraining, zodat zij een eigen onderneming kan starten.

  • Met 60 euro krijgt een meisje een maand toegang tot inclusief onderwijs.