In Ethiopië wonen 8,9 miljoen mensen een visuele beperking. Daarvan zijn 805.000 mensen blind. Terwijl die blindheid in 75% van de gevallen voorkomen had kunnen worden. Er is in het land een groot gebrek aan goed opgeleide oogartsen en optometristen. De oogheelkundigen die er zijn, werken grotendeels in de stedelijke gebieden waardoor oogzorg voor veel Ethiopiërs in afgelegen gebieden niet bereikbaar is.  

Oogzorg voor Iedereen 

Met het ‘Oogzorg voor Iedereen’ project willen we de kwaliteit van leven van 170.000 mensen met – of risico op – een visuele beperking verbeteren door goede oogzorg op het platteland in Ethiopië te bieden. We willen dat kinderen en volwassenen niet langer hun zicht verliezen terwijl dat te voorkomen is en als gevolg daarvan terecht komen in een leven van armoede en sociale uitsluiting.   

Hoe we dat doen 

Om meer mensen de zorg te kunnen geven die ze nodig hebben, is het belangrijk dat medische hulpmiddelen beschikbaar komen. Ook bieden we een trainingsprogramma aan verpleegkundigen van de gezondheidscentra en gezondheidsposten aan. Ze worden onder andere getraind in het beoordelen van de ernst van oogaandoeningen en welke voorrang krijgen, meten van het zicht en het onderzoeken en vaststellen van oogaandoeningen. 

We zetten ons in voor oogzorg in vier regio’s (Mareko, Sodo, Lanfuro en Sankura) met in totaal 626.000 inwoners. In de vier regio’s zijn 3 ziekenhuizen, 17 gezondheidscentra en 105 gezondheidsposten.   

In dit project werken we samen met de lokale partnerorganisatie Grarbet Tehadiso Mahber (GTM). 

Onze doelen 

  • Medicatie, medische artikelen, instrumenten en infrastructuur, die nodig zijn voor kwalitatief goede oogzorg, zijn beschikbaar voor en eerlijk verdeeld binnen de vier plattelandsgebieden in Ethiopië.   
  • Oogprofessionals zijn goed getraind en kunnen daardoor kwalitatief goede oogzorg op alle niveaus bieden.  
  • Minder oogaandoeningen in Ethiopië door kwalitatieve oogzorg op het gebied van preventie, screening, behandeling en revalidatie.   
Mekyu in het ziekenhuis

Mekyu Abdi 

Twee maanden geleden werd Mekyu Abdi (9) wakker met zere ogen. Ineens kreeg hij zijn ogen amper meer open en had hij enorme jeuk. Hij bleek trachoom te hebben. Samen met zijn vader ging hij naar het ziekenhuis. Na een consult in het ziekenhuis, gaat Mekyu met zes doosjes zalf naar huis. Twee keer per dag moet hij de zalf in zijn ogen laten spuiten, zes weken lang. Alleen op die manier kunnen de bacteriën gedood worden en is de kans dat hij geneest groot.  “Ik ben blij om hier te zijn vandaag en hoop dat de medicijnen helpen”, zegt Mekyu voor hij met zijn vader naar huis vertrekt.   

Doneren?

Help mee!

Voor een relatief klein bedrag maak je al een groot verschil in het leven van een kind als Mekyu.

Doneer direct

Voor 5 euro geef je een kind met een visuele beperking medicatie.

Voor 10 euro maak je oogonderzoek mogelijk voor een kind met een visuele beperking.

Voor 16 euro geef je aangepast lesmateriaal aan een kind met een visuele beperking.