In Rwanda, met ruim 13 miljoen inwoners, leeft meer dan de helft van de bevolking in armoede en moet rondkomen van minder dan 2 euro per dag. De situatie heeft als gevolg dat kinderen (onnodig) blind worden. Soms wordt dit veroorzaakt door oogziektes die kinderen krijgen door gebrek aan schoon water en hygiëne. Soms door oogziektes die goed te behandelen zijn als er direct kwalitatieve zorg geboden wordt.  

Voorkombare blindheid 

Voor een kind in Rwanda zijn de gevolgen van het verliezen van zijn of haar zicht enorm. Naar school gaan is lang niet altijd meer mogelijk en op latere leeftijd een baan krijgen wordt heel moeilijk. De situatie is vooral zorgwekkend in het westen van Rwanda. Hier is alleen zeer eenvoudige oogzorg beschikbaar. Er is weinig kennis over het voorkomen van oogproblemen en er is weinig aandacht voor screening en behandeling. En omdat de streek afgelegen ligt, moeten gezinnen ver reizen voor een oogbehandeling waardoor behandelingen worden uitgesteld, oogcondities verder verslechteren met als gevolg dat ook hierdoor kinderen blind worden.  

Hoe we dat doen 

Met dit project zetten we ons in om voorkombare blindheid tegen te gaan in het westen van Rwanda. We willen dat kinderen niet langer hun zicht verliezen en mee kunnen doen op school, zodat ze later kans hebben op een baan. We doen dat door een uitgebreide preventiecampagne en door verbetering van de oogzorg in dit gebied.   

In dit project werken we samen met lokale partner Kabgayi Eye Unit (KEU). 

Onze doelen 

  • Oogzorgmedewerkers zijn getraind en in staat om kwalitatieve oogzorg te bieden.   
  • Lokale ziekenhuizen/klinieken hebben de noodzakelijke instrumenten en medicijnen voor het bieden van kwalitatieve oogzorg.   
  • Verbeterde kwalitatieve en kwantitatieve oogzorg in het westen van Rwanda.   
  • Ouders/verzorgers in het westen van het land weten wat kinderblindheid is en weten wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.   

Franklin 

Franklin is een Rwandees jongetje van ruim een jaar met ‘aangeboren staar’. Zijn moeder merkte al snel dat er iets niet goed was met zijn ogen. Franklin is door zijn ouders naar de oogkliniek van KEU gebracht. De oogarts concludeerde dat een oogoperatie noodzakelijk was, maar het gezin kon de medische kosten van de operatie en de medicijnen niet betalen. Vanwege het grote belang van de operatie voor Franklin is de operatie betaald door SeeYou. De dag na de operatie zagen we al een enorm verschil. Franklin was lekker spraakzaam en keek nieuwsgierig rond in zijn omgeving.  

Doneren?

Help mee!

Voor een relatief klein bedrag maak je al een groot verschil in het leven van een kind als Franklin.

Doneer direct

Voor 5 euro geef je een kind met een visuele beperking medicatie.

Voor 10 euro maak je oogonderzoek mogelijk voor een kind met een visuele beperking.

Voor 16 euro geef je aangepast lesmateriaal aan een kind met een visuele beperking.