“Het lijkt me vreselijk om te moeten horen dat je kind kanker heeft. Máár, een vroege diagnose én behandeling redt in 98% van de gevallen het leven van een kind.”

Maak kennis met oogarts Piet Noë en Alpha
“Ik ben oogarts in het Rwanda Charity oogziekenhuis. Tijdens een van mijn spreekuren in de kliniek komt een klein jongetje samen met zijn moeder binnen. Hij stelt zichzelf netjes voor. “Ik ben Alpha en ik ben zes jaar.” Alpha komt uit de Rwandese stad Kigali en hij vertelt me dat hij een papa, mama en broertje heeft, graag naar school gaat en dol is op voetballen met vriendjes uit de buurt.

De moeder van Alpha vertelt me dat ze in de zomer van 2020 iets geks begon te zien in het linkeroog van haar zoontje. Alpha vult aan dat hij door zijn linkeroog niet meer zo goed kon kijken. Dat was het moment waarop zijn moeder het niet meer vertrouwde en hem meenam naar de dokter. En nu zijn ze hier op mijn spreekuur in het Rwanda Charity Eye Hospital.”

Alpha en oogarts Piet Noë

Dr. Noë onderzoekt het linkeroog van Alpha en ziet al vrij snel dat het ernstig is: Retinoblastoom. Dit is een kwaadaardige tumor in het oog, zo vertelt de oogarts. “Ik vind het altijd moeilijk om zo’n diagnose te delen met ouders. Het lijkt me vreselijk om te moeten horen dat je kind kanker heeft. Ik weet uit ervaring dat Alpha zonder behandeling het niet zal overleven. Máár, een vroege diagnose én behandeling redt in 98% van de gevallen het leven van een kind. Dus er is hoop”

Inmiddels is Alpha net klaar met zijn vijfde chemo. Naast Alpha willen we dit jaar nog veel meer kinderen in ons ziekenhuis helpen met goede oogzorg. Kinderen tussen de 1 en 6 jaar met oogkanker, die chemotherapie nodig hebben om te overleven. Daarbij hebben wij uw hulp nodig! 

Help mee

Een vroege diagnose én behandeling redt in 98% van de gevallen het leven van een kind. Helpt u ons dit mogelijk te maken?

Doneer direct

11 euro
oogonderzoek voor de juiste diagnose.

35 euro
thermometer voor tien kinderen.

57 euro
medicijnen voor een chemo-behandeling.