De ouders van Belinda Abatuje werken dag in dag uit als landbouwers zonder grond. Als Rwandese dagloners werken zij op een veld dat niet van hun is. In plaats daarvan huren ze dit veld om het te mogen bewerken. Belinda woont met haar ouders en haar vijfjarige broer in het oosten van Rwanda. Hoewel ze nog geen drie jaar oud is, heeft ze onlangs al haar derde chemotherapie moeten doorstaan. Toen ze tweeënhalf jaar oud was, bleek ze kanker in haar linkeroog te hebben. Het was een tumor die bij vroege herkenning verwijderd kan worden zonder zichtverlies.

Verkeerde diagnose

Een jaar voor de ontdekking merkte haar moeder op dat er iets eigenaardigs aan de hand was met het linkeroog van haar dochter. Het oog draaide naar buiten en ’s avonds bleek er ook een vreemde schijn in de pupil te zitten. Ze gingen meerdere keren naar de lokale gezondheidskliniek. Maar iedere keer kwamen ze weer terug met de boodschap dat ‘alles in orde’ was met de ogen van Belinda. Uiteindelijk kwam ze enkele maanden geleden in het Rwanda Charity Eye Hospital terecht. Daar werd vastgesteld dat ze een vergevorderd stadium van oogkanker had in het linkeroog.

Binnenkort met prothese

Ondanks twee intensieve chemotherapiesessies kon het oog niet meer gered worden en moest het onder volledige verdoving verwijderd worden. Niet lang daarna kreeg Belinda voor de derde keer chemotherapie. “We wachten op de pathologische resultaten, maar we verwachten dat Belinda zal genezen”, zo liet oogarts Piet Noë van het Rwanda Charity Eye Hospital weten. Ze zal nog zes chemokuren moeten ondergaan, waarna ze een prothese krijgt aangemeten. Dan zal het niet meer zichtbaar zijn dat Belinda zonder linkeroog door het leven gaat.

Oogzorg redt levens

De ondersteuning van SeeYou aan het Rwanda Charity Eye Hospital heeft ervoor gezorgd dat Belinda haar behandelingen gratis kon krijgen. Een vroege diagnose én behandeling van oogkanker redt in 98% van de gevallen het leven van een kind. Helpt u ons dit voor kinderen als Belinda mogelijk te maken?