Hier kregen ouders van kinderen met een handicap ondersteuning van een lokale organisatie. Gewoonweg door de ouders bij elkaar te brengen, gebeurde er al veel. Er werd gepraat, gelachen, gedeeld en af en toe een traan weggepinkt.

Hoe is het om een kind met een handicap te krijgen? vroeg ik aan de ouders. Een moeder die liefdevol de rug van haar zoon streelde reageerde: “Dat is niet eenvoudig. Je vraagt je direct af: hoe gaan we dit redden?” Een andere moeder vulde aan: “Veel ouders houden hun kind in huis. Ze schamen zich.”

“Weten jullie eigenlijk wel zeker dat jullie al deze kinderen in beeld hebben?” vroeg ik. “Jazeker”, antwoorde dezelfde moeder vastberaden.

“Wij kennen in deze buurt álle gezinnen met een gehandicapt familielid. En wij kloppen net zo lang op de deur, tot ze hier komen.”

Vanaf 1 januari heeft Light for the World Nederland een nieuwe naam: SeeYou. De groep ouders en hun kinderen zijn wat mij betreft een prachtig voorbeeld van ‘SeeYou’ in de praktijk. We accepteren niet dat het normaal is dat kinderen met een handicap achter de voordeur verstopt worden. We bonzen er net zo lang op, totdat zij én hun ouders zich laten zien.

Het kan toch niet waar zijn dat mensen met een beperking worden uitgesloten? Samen met jou willen we, vanaf 2021 als SeeYou, in Afrika en Azië ervoor zorgen dat kinderen en volwassenen met een (visuele) beperking volledige toegang krijgen tot medische zorg, onderwijs en werk. En dát kunnen we alleen samen met jou realiseren! Wist je dat jij met een gift van 8,50 euro al een oogonderzoek voor een kind met een visuele beperking mogelijk maakt?

Laten we samen van 2021 een jaar maken waarin we mensen zien! Een jaar waarin we er voor elkaar zijn. Ik zie je. We staan naast je. Je mag er zijn!

Dicky Nieuwenhuis

Directeur SeeYou