Rwanda een land met 12 miljoen inwoners en slechts 19 oogartsen. In het Kabgayi ziekenhuis worden maar liefst 200 mensen per dag behandeld aan oogproblemen. “Ik voer 25 operaties op één dag uit,” vertelt dokter Theophile. “Het is zwaar, maar als ik zie dat kinderen daardoor ook hun toekomst terugkrijgen, ben ik dankbaar.”  

Roeping tot oogarts  

Eigenlijk wilde hij gynaecoloog worden. Tot Theophile in het ziekenhuis van Kabgayi een hele grote groep mensen ziet staan bij de oogafdeling. ‘Is hier mijn hulp niet meer nodig?’, denkt hij. Het is de bisschop van Kabgayi die hem het laatste zetje geeft. “We hebben je nodig!”   

Hoop voor de toekomst  

Nu heeft Theophile de leiding over Kabgayi Eye Unit, waar per dag zo’n 200 mensen komen en dagelijks 25 operaties worden gedaan. Op de vraag wat hij het mooiste vindt aan zijn werk, vertelt hij: “Ik denk dan direct aan de tiener die ik een paar weken geleden opereerde. Ze kon vrijwel niets meer zien vanwege staar. Vorige week zag ik haar weer. Ze straalde! Ik kon niets zeggen van ontroering. Op zulke momenten besef ik: we geven niet alleen iemands zicht terug, maar ook nieuwe hoop voor de toekomst.”   

Kinderen met oogkanker hebben 98% kans op genezing na behandeling in dit ziekenhuis, maar voor veel ouders is deze behandeling onbetaalbaar. Dr. Theophile: “Daardoor komen ook veel ouders met hun kind te laat. De steun van SeeYou is cruciaal om kinderen met oogkanker te behandelen.”  

Hoop voor 8.460 kinderen  

Dit jaar wil SeeYou 8.460 kinderen helpen. Samen met jou kunnen wij ervoor zorgen dat kinderen met een (visuele) handicap de juiste behandelingen krijgen. Help jij mee?