Donderdag 7 oktober

De reis gaat beginnen! Bijzonder om na zo’n lange tijd weer te kunnen reizen. Jasper en ik (Dicky) vliegen vanaf Brussel naar Kigali, om kennis te maken met onze partnerorganisaties. Daarnaast willen we de projecten voor oogzorg, inclusieve gezondheid en vaktraining voor meisjes en vrouwen met een handicap bezoeken.

Zo te zien op het vliegveld is SeeYou overal vertegenwoordigd ?.

Vrijdag 8 oktober

De eerste dag in Rwanda is in quarantaine, dus veel verder dan mijn hotelkamer kwam ik niet. Gelukkig kwam de negatieve uitslag snel en mocht ik een rondje lopen. Ik merkte dat Heineken goed vertegenwoordigd is hier ;). Morgen start het officiële programma, ik kijk ernaar uit!

Zaterdag 9 oktober

Vandaag brachten we een bezoek aan het Genocide Memorial Centre in Kigali. Voor mij was het de derde keer dat ik er was, maar ik werd er opnieuw stil van. Samen met collega Jasper en Claudine en Eric van onze Rwandese partner UPHLS hebben we bloemen gelegd bij het graf waar ongeveer 250.000 mensen (een kwart van het totaal aantal slachtoffers) begraven ligt.

Twee van deze mensen waren Yvonne (5 jaar) en Yves (3 jaar). Yvonne was dol op thee met melk en Yves was gek op chips. Yvonne was echt een papa’s-kindje en Yves had mama als favoriet. Broer en zus werden in 1994 in het huis van hun oma doodgeslagen met een machete.

Ook het verhaal van Olivier greep mij aan. Olivier: “Ik was tien jaar toen de genocide begon. Toen we hoorden dat mijn vader was vermoord, begonnen we allemaal te huilen. Mijn moeder zei dat we moesten bidden. Dus ik bad: God, help mij wraak te nemen! Mijn moeder zei: Doe dat niet, stop daarmee. Zelfs als ik overlijd, neem geen wraak. Dat is niet goed. Het heeft mij geholpen niet te kiezen voor wraak, maar om te gaan voor het goede.”

Het museum wemelt van dit soort verhalen. Tegelijk laat het zien hoe Rwanda na 1994 verder ging. Jaarlijks staat de hele bevolking een week lang stil bij de gebeurtenissen. De overheid investeert veel in verzoening tussen daders en slachtoffers. Indrukwekkend dat Rwanda niet stil staat en tegelijk het verleden in de ogen durft te kijken.

Ook hebben we vandaag kennis gemaakt met onze partner UPHLS, een Rwandese belangenvertegenwoordiger voor mensen met een handicap. Het coronavirus heeft ook in Rwanda grote impact gehad. In het afgelopen jaar verleende UPHLS voedselhulp aan (families van) mensen met een handicap die extra hard getroffen werden, dankzij support van SeeYou. “Het heeft heel veel voor ons betekend”, vertelde directeur François. De organisatie startte ook een gratis hulplijn om deze groep extra support te kunnen geven.

In het gebouw van UPHLS kwam ik ook allerlei materialen van SeeYou tegen, erg leuk! Bijvoorbeeld de poster met tips voor communicatie, vertaald in de lokale taal.

Zondag 10 oktober

Bijna de kerk uit swingen in de ‘Hope in Jesus Church’ in Kigali ?. Als echte Hollander lukt het me nooit helemaal om mee te doen, maar ik kan wel erg genieten van deze uitbundige vorm van aanbidding!

Maandag 11 oktober

Vandaag hebben we onze partners van Kabgayi Eye Unit gesproken. Erg motiverend en mooi om te zien wat voor een gepassioneerde mensen er bij deze organisatie werken en hoe urgent hun werk is. Op de foto zie je het team van KEU (dr. Theofile, Jean Baptiste (projectmanager) en zuster Thérèse (hoofd finance)) en onze collega Jasper in gesprek.

Bij Kabgayi Eye Unit zijn ook onze Every Life Matters posters te zien! We hebben ook een bezoekje gebracht aan de kinderafdeling van KEU. Daar waren wachtende moeders en kinderen te zien voor de oogscreening.

Ook hebben we een verpleegkundige ontmoet bij de gezondheidskliniek die getraind is in hoe om te gaan met mensen met een handicap.

Dinsdag 12 oktober

Midden in het gebied waar in 1994 een heftige oorlog woedde, staat Kabgayi Eye Unit, een oogziekenhuis dat nauw gelieerd is aan het bisdom van Kabgayi. Ik was hier de afgelopen dagen en ik ben geraakt door de passie en professionaliteit van het team dat in dit oogcentrum in het zuiden van Rwanda werkt.

Het werk in de oogkliniek laat ook goed zien hoe Rwanda zich positief heeft ontwikkeld sinds de oorlog. De kliniek kan basaal, zonder externe steun draaien, dankzij inkomsten vanuit de zorgverzekering.

Tegelijk is er ook nog een enorme uitdaging: goede oogzorg is nog steeds mondjesmaat beschikbaar, zeker voor de arme bevolking op het platteland. Met 20 oogartsen op een bevolking van 12 miljoen is dat geen wonder. Verder wachten veel mensen erg lang tot zij naar een oogarts gaan, soms met dramatische gevolgen. Het transport naar het oogziekenhuis kunnen veel mensen niet betalen. En er zijn nog altijd onverzekerde families.

Juist voor deze kwetsbare groep is Kabgayi Eye Unit er. Zij trainen lokale gezondheidswerkers hoe ze oogproblemen kunnen herkennen en hoe ze mensen kunnen motiveren om hulp te zoeken. Ze trainen districtsklinieken en algemene ziekenhuizen. Een speciaal programma voor jonge kinderen wordt gesteund door SeeYou. 75% van de blindheid in Rwanda is te voorkomen. Juist bij jonge kinderen spelen veel problemen, zoals oogkanker, een dodelijke aandoening als deze niet behandeld wordt. Maar ook eenvoudige aandoeningen, zoals slecht zicht kunnen een kind al uitsluiten. Leren is lastig zonder goede bril!

De specifieke behandelingen voor kinderen tegen oogkanker en de voorlichtingen en trainingen in de dorpen worden door SeeYou gefinancierd. Bijzonder dat we zo een bijdrage leveren aan het zicht teruggeven (en daarmee kansen voor de toekomst vergroten) en in bepaalde gevallen zelfs levens redden!

Woensdag 13 oktober

Vandaag een bezoek gebracht aan het Rwanda Charity Eye Hospital. Hier ontmoette ik de driejarige Sarah, die net was behandeld voor glaucoom. Dat is een aandoening die zonder behandeling tot blindheid leidt. Mooi om te zien dat Sarah geholpen kon worden!

We mochten ook een kijkje nemen in de operatiezaal van het Charity Eye Hospital. Indrukwekkend om te zien! Wij moesten ook een operatiepak aantrekken, je ziet bijna geen verschil tussen de artsen toch? 😉

Donderdag 14 oktober

Vandaag een bezoek gebracht aan UNABU, een organisatie voor meisjes en vrouwen met een handicap. UNABU organiseert vrouwen in groepen, bouwt aan hun zelfvertrouwen, leert hen voor zichzelf op te komen en helpt hen eigen inkomen te verwerven. Een inspirerende organisatie dus! Mooi om hier een bezoek aan gebracht te hebben.

Rond 16.00 hadden we de afsluitende sessie met UPHLS en KEU. Heel mooi om te zien hoe KEU en UPHLS naar elkaar toegroeien in korte tijd. Het was een hele zinvolle week, we mogen als SeeYou trots zijn op zulke sterke partners met waardevolle programma’s op het terrein van oogzorg en inclusie!

Vanavond gaat helaas de reis weer terug naar Nederland. Ik kijk terug op een prachtige week, waarin Jasper en ik veel geleerd en gezien hebben bij onze partnerorganisaties. Leuk om kennis te maken en mooi om te zien dat de programma’s zo goed lopen!