Elke dag weer brengen ouders vanuit het hele land hun kind met oogproblemen hier naartoe. Vandaag ontmoeten we de 7-jarige Elissa en zijn moeder. 

“Dit is mijn zoon Elissa en hij is zeven jaar. Hij was buiten aan het spelen, toen er een ander kind een steentje naar hem gooide. Dat raakte hem in zijn oog. Elissa heeft vreselijk veel pijn. Hij kan niet meer praten, kreunt van de pijn en kan niet stoppen met huilen. We zijn met spoed naar het ziekenhuis gekomen.”

De oogarts onderzoekt het oog van Elissa en ziet dat het netvlies in zijn oog beschadigd is. Een operatie is nodig. Het maakt Elissa’s moeder bang. “Zou niet elke moeder bang zijn als haar kind zo’n pijn heeft? Ik kan alleen maar smeken en bidden dat de operatie goed zal gaan.”

Tot haar grote opluchting ziet ze Elissa heelhuids uit de operatiekamer komen. Nu is het tijd om te herstellen. De volgende dag mag het verband eraf. “Elissa heeft goed geslapen en gaat weer zelf naar het toilet. Hij kan straks weer lekker spelen. Wat een enorme opluchting!”

Elissa krijgt nog wat laatste onderzoeken en zijn oog ziet er goed uit. Zijn moeder is intens dankbaar. “Ik ben God en de artsen zo dankbaar. En ook de mensen die deze operatie mogelijk hebben gemaakt. Zij geven onze kinderen het zicht terug. En ik hoop dat ze ook andere kinderen met oogproblemen, zoals Elissa, zullen blijven steunen.”

Elissa is ondertussen naar buiten gerend en is heerlijk aan het spelen met andere kinderen. Dankzij de operatie heeft hij een nieuw begin gekregen.

Een einde aan vermijdbare kinderblindheid en betere oogzorg

Veel kinderen in de allerarmste landen worden onnodig blind. Soms wordt dit veroorzaakt door ongelukken, soms door slechte hygiëne en soms zijn het aangeboren aandoeningen die goed te behandelen zijn. Maar als je niet weet hoe je oogziekten moet voorkomen, als er geen oogarts in de buurt is of als je te arm bent om de reis naar het oogziekenhuis te betalen, dan heb je een groot probleem. Voor deze kinderen zijn de gevolgen van het verliezen van zijn of haar zicht groot. Naar school gaan is vaak niet meer mogelijk en op latere leeftijd een baan krijgen wordt heel moeilijk. De kinderen en hun families komen in veel gevallen terecht in een cyclus van armoede. En als gevolg van de beperking vaak ook in een isolement.  

SeeYou werkt samen met lokale partners zoals het Kabgayi oogziekenhuis aan het voorkomen van vermijdbare kinderblindheid en betere oogzorg. Dat doen we met een totaalprogramma.  

1. Preventie: Campagnes over het voorkomen van kinderblindheid 

2.  Diagnoses: Trainen van lokale zorgmedewerkers op het herkennen van oogziektes, inclusief screeningsprogramma’s op scholen.  

3. Kwalitatieve oogzorg: Investeren in apparatuur, materialen en trainingen van oogspecialisten in verschillende ziekenhuizen en gezondheidscentra.  

4. Revalidatiezorg: Zorg voor kind en ouders bij een blijvende gezichtsbeperking.

Geef jij een kind zoals Elissa ook een nieuw begin?

Wij kunnen dit werk niet doen zonder jouw steun. Wat zou het mooi zijn als we samen met jou en vele anderen honderden kinderen een nieuw begin kunnen geven. Help jij mee?