Emmanuel (18 jaar) heeft al vanaf jongs af aan oogproblemen. Emmanuel’s moeder werkt op het land en moet een familie van vijf kinderen onderhouden. De vader van Emmanuel is namelijk gestorven. Het gezin heeft het niet breed. Daarom is er geen geld voor een medische behandeling, transport naar het ziekenhuis of medicijnen.

Dit zorgt ervoor dat de oogziekte van Emmanuel zich blijft verergeren. Desondanks gaat Emmanuel dapper naar school. Hij kan echter het bord niet goed zien. Soms pesten klasgenoten hem wel eens met zijn beperking, maar dit houdt hem niet tegen om door te studeren.

Emmanuel’s oogproblemen verergeren

In zijn laatste jaar van de middelbare school kiest hij voor de afstudeerrichting fysica, chemie en biologie. Emmanuel vertelt:

“Mijn oogproblemen werden echter steeds slechter en ik had steeds meer moeite met studeren. Mijn moeder helpen op de akker of met mijn vrienden sporten, ging ook niet meer.”

Emmanuel

Inclusief onderwijs

Gelukkig komt Emmanuel in contact met één van de gespecialiseerde leerkrachten van het programma ‘inclusief onderwijs’. Dit project richt zich op slechtziende kinderen in de scholen van het bisdom Kabgayi. Het doel is om kinderen met een visuele beperking op te sporen en erop toe te zien dat zij de nodige oogzorg en aangepaste visuele hulpmiddelen krijgen. Ook krijgen zij persoonlijke begeleiding zodat hun schoolopleiding voorspoedig verloopt.

Kabgayi oogziekenhuis: één van de weinige oogzorgcentra in Rwanda

Emmanuel wordt doorverwezen naar het Kabgayi oogziekenhuis. In heel Rwanda werken slechts 22 gediplomeerde oogartsen. Toegang tot kwaliteitszorg is niet vanzelfsprekend, zeker niet voor de armste mensen. De dokter stelt vast dat Emmanuel grijze staar heeft in beide ogen. Hij moet een operatie ondergaan. Zijn moeder is erg angstig voor de operatie, waarbij en nieuwe lens zal worden ingeplant.

Het medische team stelt haar gerust, ze hebben veel ervaring. Dokter Théophile Tuyisabe, medisch directeur van het ziekenhuis, en zijn team deden in 2019 maar liefst 6.977 oogoperaties, waaronder 923 bij kinderen.

Na de operatie kan Emmanuel een stuk beter zien. Maar, omdat het zo lang duurde voordat hij medische hulp kreeg, zal zijn zicht helaas nooit helemaal herstellen. Het vroegtijdig opsporen van kinderblindheid is daarom erg belangrijk. Emmanuel gebruikt een telescoop, loep en bril om de les te kunnen volgen. Maar hij zegt dat hij daarmee goed kan werken en het geen obstakel voor hem vormt. De leerkrachten van het inclusieve educatieprogramma blijven hem ondersteunen.

Help mee

Door jouw gift kunnen wij een directe impact maken op het leven van iemand zoals Emmanuel. Door het geven van de kwalitatieve oogzorg en het organiseren van inclusief onderwijs, hebben jongeren zicht op een mooie toekomst.

Doneer direct

7,50 euro voor een oogonderzoek voor een kind met een visuele beperking

25 euro om een studieboek om te zetten in braille

70 euro voor een staaroperatie