‘Woon je op jezelf?’ en ‘Heb je echt een baan?’ Met open mond wordt het aan mij gevraagd. Blijkbaar is het moeilijk te geloven dat mensen met een handicap dit kunnen. Dat vooroordeel doorbreek ik graag. Ja, ik woon op mezelf en ja, ik werk. En dat kan prima met mijn handicap.

Dat deze vooroordelen universeel zijn, blijkt wel uit het verhaal van de 29-jarige Janet in Rwanda. Toen zij door een oogziekte blind werd, vertelde haar omgeving Janet dat ze waardeloos was. Ze had geen ouders, geen broers en zussen en voelde zich intens eenzaam. Haar droom om later een gezin te stichten en een familie om zich heen te krijgen, werd ook de grond ingeboord. ‘Met deze handicap kun jij geen moeder worden, want je kinderen zullen ook blind worden’, werd haar verteld.

Ze is niet de enige. In Rwanda is voor veel jonge vrouwen met een handicap het leven ontzettend donker. Omdat ze minderwaardig behandeld worden, extra kwetsbaar zijn voor misbruik en omdat ze geen onderwijs mogen volgen. Dat maakt me zo onwijs verdrietig. Ieder mens is geschapen naar Gods beeld en alle mensen zijn gelijkwaardig. Janet, jij… en ik.

‘Met deze handicap kun jij geen moeder worden, want je kinderen zullen ook blind worden’, werd haar verteld.

Ik weet hoe het is om met een handicap te leven. Maar ik weet ook heel goed dat ik waardevol ben en de meeste dingen wel kan. Gelukkig raakte Janet in contact met SeeYou. Ze deed cursussen, volgde trainingen en ontdekte dat haar leven niet over was nu zij een handicap heeft. Ze leerde dat ze wel kan trouwen en kinderen kan krijgen en volgde een vaktraining. Nu heeft zij een mooie onderneming. Ze woont inmiddels op zichzelf, weet de weg in de buurt en is niet meer afhankelijk van anderen.

Het ontroert mij als ik merk hoeveel jonge vrouwen met een handicap in landen zoals Rwanda aan de kant worden gezet. En het maakt me strijdbaar om voor hen op te komen. Wat is het mooi als zij dankzij trainingen en cursussen ontdekken hoe kostbaar ze zijn, kunnen werken aan hun zelfvertrouwen en een zelfstandig, waardig, bestaan op kunnen bouwen. Wil je dit belangrijke werk vandaag ondersteunen met een gift?

– Berdine

Berdine Zwanepol is onderwijsassistent in het voortgezet onderwijs, influencer en ambassadeur van SeeYou. Onder de naam Mijn leven op wielen deelt ze over haar dagelijks leven met een beperking via Instagram.