De 36-jarige Kolab Luy werkt sinds 2016 als projectcoördinator voor het Rode Kruis in Cambodja. Ze zet zich in voor het programma voor inclusie van jongeren met een handicap en voor verkeersveiligheid.  

Gepassioneerde jongeren 

Kolab heeft het erg naar haar zin bij het verkeersveiligheidsprogramma, omdat ze met energieke en gepassioneerde jongeren werkt. “De jongeren staan open voor nieuwe kennis en het verspreiden van verdere informatie naar andere generaties. Middelbare scholieren in Cambodja lezen over allerlei moderne ontwikkelingen in schoolboeken en op het internet. Vervolgens willen ze hun kennis delen met familie en buren. Om een verandering tot stand te brengen is niet alleen geld nodig, maar ook kennis en actie. Op deze manier kunnen jongens en meisjes een positieve bijdrage leveren in hun gemeenschap.”   

Mooie samenwerking 

Kolab waardeert de samenwerking met SeeYou. “De organisatie is een goede partner voor het programma. Het Rode Kruis heeft veel geleerd over de voordelen van het opnemen van mensen met een handicap in het verkeersveiligheidsprogramma. Sinds de start is het programma is gegroeid van werk in twee provincies naar vijf provincies. Mijn droom is om het programma uit te breiden tot alle vijfentwintig provincies van Cambodja. Door de inspanningen en steun die we hebben gekregen, zijn handicaps een prioriteit geworden in onze organisatie.”   

Inclusie van iedereen 

Vóór het programma wist Kolab niets over handicaps. Ze wist niet hoe je mensen met een handicap kunt ondersteunen door barrières weg te nemen. “Ik begrijp nu hoe je mensen met een handicap kunt helpen. Ik zie dat er nog veel uitdagingen zijn voor de inclusie van mensen met een handicap. Ik probeer dit te bespreken met belanghebbenden en na te denken over manieren om mensen met een handicap te motiveren om deel te nemen aan het programma en zich in te zetten voor hun gemeenschap.” Kolab vertelt: “Ik wil mensen met een handicap zien veranderen van mensen die alleen rijst ontvangen en geen geld hebben in mensen die actief deelnemen aan de gemeenschap. Ik heb gezien dat iedereen oplet als iemand met een handicap lesgeeft. Iedereen is verbaasd en wil weten wat deze persoon zegt.”  

Impactvolle programma’s 

Het programma voor inclusie van jongeren met een handicap en verkeersveiligheid kan veel levens redden. In Cambodja verliezen nog steeds te veel mensen met een handicap een hand of been als gevolg van een verkeersongeval. Als gevolg daarvan verliezen mensen met een handicap vaak hun baan en raken in een depressie omdat ze denken dat hun leven waardeloos is. Mensen met een handicap worden nog steeds gediscrimineerd. Er heerst een sterke overtuiging dat je een slecht mens bent als je iets ergs overkomt. SeeYou is blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan deze mooie programma’s.