Van een tentoonstelling die laat zien hoe het is om te leven in een ontoegankelijke wereld tot aan activiteiten die je kunt doen als je een (visuele) beperking hebt. Lees alle tips in dit artikel.

1. Tentoonstelling openluchtmuseum

In de Wagenhal in het Openluchtmuseum kun je tot eind 2024 de tentoonstelling (On)beperkt | Leven met een handicap bezoeken. In Nederland hebben zo’n twee miljoen mensen een handicap. Ze lopen tegen allerlei uitdagingen aan in onze maatschappij. Deze tentoonstelling wil laten zien dat mensen de wereld ontoegankelijk maken, niet de handicap die iemand heeft. Door middel van foto’s, video’s en voorwerpen wordt het verhaal van mensen met een beperking verteld. Een persoonlijke en indrukwekkende tentoonstelling!

2. Salsadansen met 0 tot 100% zicht

Dansen doe je samen! Annemarie Noldijk is zelf slechtziend en richtte Blinde Liefde voor Salsa op met als doel om danslessen aan te bieden waar iedereen welkom is en die goed te volgen zijn voor mensen met een visuele beperking. Zo zorgen de dansdocenten voor extra duidelijke uitleg van de techniek, is er individuele begeleiding, goede verlichting, genoeg ruimte en een makkelijk bereikbare locatie. Op verschillende locaties door heel Nederland kun je een cursus volgen. Wil je deze zomer een workshop salsadansen doen? Dan kun je terecht in Arnhem. 

3. Gek op water? Ga zeilen met Sailability

Dat je ook prima kunt zeilen als je een beperking hebt, laat Sailability zien met hun zeildagen. De organisatie maakt zeilen voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd of handicap. Op het water zijn geeft een gevoel van vrijheid. Indien nodig past de organisatie de zitting aan, wordt je met de tillift aan boord getild of wordt de joystick op een voor jou geschikte plaats vastgemaakt. Deze zomer organiseert Sailability verschillende zeildagen waarbij je 90 minuten het water op gaat. Bekijk de data en locaties in de kalender.

4. Bezoek muZIEum

Hoe is het het om slecht of niet te kunnen zien? In muZIEum kun je het ervaren. Door verschillende experiences kom je erachter hoe goed jij eigenlijk kunt horen, ruiken en voelen en leer je hoe het is om bijvoorbeeld ribbelpaden te moeten gebruiken. Je kunt een rondleiding volgen met een ervaringsdeskundige gids en ontdekt wat er juist wél kan met een visuele beperking. Het museum is de hele week open en bevindt zich in Nijmegen.

5. Ga naar een toegankelijk strand

Een rolstoel mag geen belemmering zijn voor een bezoekje aan het strand. Daarom maakte Pia Hendriks een overzicht van toegankelijke stranden voor mensen met een beperking. Een strand kun je niet asfalteren, maar er zijn vaak wel mogelijkheden. Aan de Zonnebloem vertelde Pia waarom ze deze lijst maakte. In het artikel vind je ook het overzicht met toegankelijke Nederlandse stranden.

Zoek je nog meer inclusieve zomertips? Oren en ogen tekort verzamelde per provincie een lijst met toegankelijke musea. Neem hier een kijkje.

6. Bezoek het Toverbaltheater

Voelen, proeven, ervaren, beleven én vooral betoveren. Dat is wat het Toverbaltheater in Beneden Leeuwen doet. Hier telt iedereen mee! Je kunt er naar theatervoorstellingen, lekker eten in het restaurant of een workshop volgen. Alles in het Toverbaltheater wordt gemaakt en bedacht door de bijzondere medewerkers, die al doende leren. Van de kostuums, het licht, geluid en decor: met veel liefde werken ze hard aan het organiseren van een onvergetelijke theatervoorstelling. Neem een kijkje op de site voor de mogelijkheden en volg het Toverbaltheater op Facebook voor informatie over activiteiten.