Hij belandde in coma door een hersentumor en is nu nagenoeg blind. Hij ging door een diep dal, maar ontdekte dat er nog genoeg was om wél voor te leven. Nu is hij spreker, kunstenaar én… de nieuwe ambassadeur van SeeYou: Jurjen van Houwelingen.

We zitten in Jurjens eigen atelier tussen de vele verfpotten, schilderijen en verfspetters. Het barst van creativiteit op deze plek. Hij is trots op zijn kunst; haalt er voldoening uit. Iets dat hij vijf jaar geleden niet meer dacht te kunnen voelen. “Ik weet eigenlijk niet meer dat ik ontwaakte uit mijn coma”, vertelt hij. “Mijn eerste herinneringen zijn dat ik hevig gedesoriënteerd was en niet meer wist dat ik getrouwd was en kinderen had. Ik was verward, boos en wilde het infuus eruit trekken.”

Een diep donker zwart gat

Jurjen belandde in een diep dal. “Ik viel in een diep donker zwart gat. Ik zat echt op de bodem en wilde niet meer leven. Ik was mijn zicht kwijt, zou nooit meer kunnen fietsen, nooit meer kunnen autorijden. Er was niks meer wat mijn leven de moeite waard maakte.” “Wat ik het meeste mis zijn schoonheidservaringen. Ik kon altijd ontzettend genieten van een mooi uitzicht, of van een drukke winkelstraat vol met mensen. Nu zegt mij dat niets meer. Nu moet ik schoonheid vinden in andere dingen, bijvoorbeeld in muziek.”

“Ik mis schoonheidservaringen”

In onze projecten ontmoeten we vaak mensen die buitengesloten worden vanwege hun handicap. Jurjen herkent dat deels. “In het begin voelde dat zeker zo. Ik voelde mij buitengesloten, invalide. Ik nam mijn blindenstok niet mee, omdat ik niet wilde dat mensen zagen dat ik blind was.”

Dankbaarheid

Toch kwam er een moment dat hij de knop omzette. Hij ontwikkelde veerkracht. “Ik leerde dat ik de situatie niet kon aanpassen, maar mijn reactie wel. Eerder keek ik naar wat ik allemaal niet meer kon. Nu focus ik mij op de kleine stappen omhoog. En ik praktiseer dankbaarheid door steeds weer op te schrijven waar ik dankbaar voor ben.” Het resultaat is dat Jurjen weer van zichzelf is gaan houden. “Ik weet nu dat ik nog steeds de moeite waard ben. Ik houd weer van mezelf en kan weer genieten van het leven.”

“Mij laten helpen is een cadeau aan anderen”

Met passie vertelt hij over een ontmoeting die hij pasgeleden had. “Ik liep op straat en plots stopte er een man met een scooter naast mij. Hij vroeg mij waar ik woonde en of hij mij een lift mocht geven. We reden naar mijn huis en onderweg vertelde hij dat hij, geïnspireerd door zijn geloof, graag anderen wilde helpen. Toen we afscheid namen had ik er een vriend bij.

Ik word geraakt door Jurjens vreugde over het ontvangen. “Vroeger hielp ik graag anderen. Nu ben ik de hulpbehoevende. Maar ik kan dat inmiddels accepteren. Sterker nog, het is nu mijn cadeau aan anderen dat ik mij door hen laat helpen.”

Kijken door een rietje  

Jurjen is inmiddels een geliefd spreker met het thema ‘veerkracht’. En ook als kunstenaar timmert hij aan de weg. Zijn zicht is nog vijf graden. “Je kunt het een beetje vergelijken alsof je door een rietje kijkt”, zo vertelt hij. Maar dat houdt hem niet tegen om prachtige abstracte doeken te maken. Ook speciaal voor SeeYou maakte hij een schilderij, vol contrasten en veelkleurigheid.

“Mijn blindheid was niet te voorkomen. Maar het breekt mijn hart dat er zoveel mensen blind zijn, terwijl dit wel voorkomen had kunnen worden. Samen met SeeYou wil ik levens veranderen.”

Jurjen kijkt er naar uit om zich in te zetten als ambassadeur van SeeYou. “Mijn slechtziendheid was niet te voorkomen. Maar het breekt mijn hart dat er zoveel mensen blind worden, terwijl dit wel voorkomen had kunnen worden. Met een kleine ingreep kun je zoveel impact geven in het leven van mensen. Ik wil levens veranderen, een leven leiden waarin ik impact heb. Dat is altijd al mijn motto geweest.”