Kevine is 16 jaar oud en zit in de vierde klas van de middelbare school. Toen ze in de derde klas zat, begonnen de problemen met haar ogen. Met het rechteroog kon ze niet goed zien en ze had aanhoudende hoofdpijn. “Ik herinner me dat ik tijdens schoolexamens, terwijl anderen binnen zaten, naar buiten moest omdat dat mijn hoofdpijn verlichtte”. Haar moeder dacht dat het door stress kwam en zocht er verder niks achter.

Haar oogproblemen maakte haar onzeker. Voor aantekeningen was ze afhankelijk van anderen, want zelf kon ze het bord niet zien. Ze maakte veel fouten en was bang dat ze niet zou slagen voor haar schoolvakken. Door deze onzekerheid raakte ze ontmoedigt.

Diagnose

In het ziekenhuis kreeg ze de diagnose Keratoconus, een oogziekte waarbij het hoornvlies krimpt en geleidelijk uitpuilt tot een kegelvorm. Ze voerden de operatie uit aan één oog en vroegen en gaven haar een bril. Deze bril hielp haar om op school mee te doen, terwijl ze wachtte op de tweede oogoperatie.

“Zonder de hulp van het ziekenhuis en de sponsors had mijn moeder het allemaal niet alleen gekund. Dank aan het Kabgayi oogziekenhuis en de sponsors. Ik wil ook de mensen bedanken die mijn moeder hebben aangemoedigd om mij in een vroeg stadium van mijn symptomen te laten behandelen. Ik moedig mensen aan om zich zo vroeg mogelijk te laten onderzoeken en behandelen, want uitstel kan leiden tot volledige blindheid”.

Een nieuw begin

In de landen waar SeeYou werkt, zoals Rwanda, worden veel kinderen onnodig blind. Soms door armoede, soms door oogletsel dat niet behandeld wordt of omdat ouders de oogzorg voor hun kinderen niet kunnen betalen. Voor deze kinderen zijn de gevolgen van het verliezen van zijn of haar zicht groot. Naar school gaan is vaak niet meer mogelijk en op latere leeftijd een baan krijgen wordt heel moeilijk.

Elke geslaagde behandeling of operatie betekent dat een kind opnieuw kan beginnen en weer hoop heeft op een toekomst. Help jij mee?