Elke week brengt EO Metterdaad televisie uitzendingen waarin ze verhalen vertellen over projecten in het buitenland. Deze maand geven ze in hun uitzendingen op zaterdag aandacht aan ons project EmployAble in Rwanda.

De gevolgen van de oorlog

De verschrikkingen van de burgeroorlog en genocide (1994) in Rwanda hebben een grote nasleep. Hoewel het land nu economisch weer vooruit gaat, blijft sociale ongelijkheid bestaan en komt niet iedereen mee. Er zijn veel mensen die een beperking hebben opgelopen door de oorlog, ze zijn blind of verminkt geraakt. Deze mensen vallen buiten de boot en krijgen geen kans in de Rwandese samenleving.

Lavi’s verhaal

Dat heeft gospelzangeres Lavi Frost, haar echte naam Lavina de Vries, van dichtbij meegemaakt. Zij is geboren in Rwanda en haar ouders hebben de genocide op de valreep ontvlucht. Ze heeft later in haar leven nog een tijd in Rwanda gewoond, daar zag ze dat mensen met een beperking geen kans kregen. Zo vertelt ze: ‘Bij mijn school stonden altijd veel mensen met een beperking te bedelen, dat is hartverscheurend. Niet alleen omdat ze staan te bedelen, maar omdat ze geen respect krijgen vanuit de samenleving. En dan zijn er ook nog de mensen die met een beperking worden geboren, voor hun is ook geen plek in de maatschappij.’

Een plek in de maatschappij

Lavi ondersteunt daarom ons project EmployAble in Rwanda. Met dit project willen we mensen met een beperking wel een plek geven in de maatschappij. Dit doen we door ze te begeleiden in het vinden van passend werk zodat ze zelf hun inkomen kunnen verdienen. Samen met UNABU, de Rwandese Organisatie voor Vrouwen met een handicap, geven wij mensen met een beperking in Rwanda weer een kans.

Kijk aanstaande zaterdag 17 juli weer met ons mee naar de volgende aflevering van EO Metterdaad om 17.35 op NPO2!