T’ora (Ethiopië) – Twee keer per week vertrekt een mobiel oogzorgteam van Grarbet Tehadiso Mahber, de lokale partnerorganisatie waar wij mee samenwerken, vanuit het oogziekenhuis in Butajira naar de meest afgelegen dorpen. Journalist Jilke Tanis liep een dag mee met dit team.

Als Jilke ’s ochtends vroeg aankomt bij het Grarbet oogziekenhuis, is het al een drukte van belang. Vandaag gaat ze op pad met het mobiele oogzorgteam, dat bestaat uit twee verpleegkundigen (Abdo en Birtukan) en twee oogartsen (Mebratu en Gizachew). Na een lang stuk off-road gereden te hebben, komen ze aan in het dorp T’ora.

07:34 UUR
Als het team in T’ora aankomt, zitten er al honderden mensen te wachten. Oogarts Gizachew geeft eerst voorlichting over het voorkomen en behandelen van oogziekten.

09:10 UUR
Na de voorlichting melden veel mensen zich aan voor een oogtest of behandeling. Er wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen op deze dag te helpen.

09:46 UUR
Na de registratie volgt een oogtest bij verpleegkundige Birtukan. Sommigen zien zo slecht dat ze niet eens reageren als Birtukan met haar hand voor hun ogen zwaait.

13:49 UUR
In een hete kamer onderzoekt oogarts Gizachew de door-verwezen patiënten. Veel mensen hebben trachoom, een pijnlijke en ernstige oogziekte die kan leiden tot blindheid.

15:20 UUR
Veel mensen zijn al geholpen met oogzalf, maar sommigen krijgen ter plekke een kleine oogoperatie. Na een korte uitleg voert oogarts Mebratu in 15 tot 20 minuten de operatie uit.

16:10 UUR
Na de operatie volgt nog de instructie over het verwijderen van de hechtingen. Na vandaag breekt een nieuw leven aan, zonder pijn, met gezonde ogen!

Als ze niet naar de oogkliniek kunnen komen, gaan wij naar hen toe

Veel mensen op het platteland van Ethiopië kampen met oog­problemen. Bijvoorbeeld trachoom, een pijnlijke oogziekte waar ogen snel van achteruitgaan. Als je niet behandeld wordt, kun je blind worden. Maar voor de meeste mensen is een reis naar de oog­kliniek te ver en onbetaalbaar. Daarom gaan wij naar hen toe.

Met jouw gift begint voor hen een nieuw leven. Een leven zónder pijnlijke ogen en mét een scherp zicht. Voor wie verander jij het leven vandaag nog?