Als 9-jarig jongetje op het platteland van Ethiopië had Abduruf al veel taken op de boerderij van zijn ouders. Zo zorgt hij bijvoorbeeld voor de geiten. Maar op een dag, toen hij brandhout aan het kappen was, kreeg hij een splinter in zijn rechteroog. Zijn oog was er slecht aan toe.

Paniek

Abduruf’s vader was in paniek. Hij vertelt:

Ik bracht Abduruf naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar ze gaven hem enkel zalf tegen de zwelling.”

Het zicht van Abduruf werd met de dag slechter. Zijn zicht was zo slecht geworden, dat hij het schoolbord niet meer kon zien. Hij moest van school af.

Nood aan oogzorg

Het was duidelijk dat Abduruf naar een dokter moest. Maar het duurde enkele maanden voordat zijn familie genoeg geld had gespaard om de bus te kunnen betalen naar het oogzorgcentrum in Butajira. Eenmaal aangekomen in de kliniek, onderzocht een vriendelijke oogarts hem. Hij vertelde Abduruf en zijn ouders dat hij goed nieuws had. Abduruf kon zijn zicht terugkrijgen! Met een relatief simpele operatie kon hij geholpen worden aan zijn rechteroog. Daarnaast vertelde de dokter dat SeeYou de kliniek steunt. Families die niet genoeg geld hebben om voor medische zorg te betalen, zoals de operatie van Abduruf, kunnen op deze manier toch de hulp krijgen die ze nodig hebben.

 1
Abuduruf

Een lach van oor tot oor

Abduruf is geopereerd! Na de operatie was hij nieuwsgierig en zenuwachtig. De dokter haalde het groende ooglapje van zijn oog. Er verscheen een glimlach van oor tot oor op het gezicht van Abduruf. Hij kan weer zijn! Terug thuis vertelde Abduruf dat hij zin had om terug te gaan naar school en om te kijken wat de geiten hadden gedaan toen hij weg was.

Belangrijke feiten

  • 2,2 miljard (25% van de wereldbevolking) heeft een visuele beperking. 36 miljoen mensen zijn blind.
  • In 75% van de gevallen kan een visuele beperking voorkomen worden. En zelfs in 80% van de gevallen kan blindheid voorkomen worden!
  • Ons werk heeft impact! Het aantal mensen met een visuele beperking is gedaald van 4,58% in 1990 naar 3,38% in 2015.

SeeYou ondersteunt kinderen en volwassenen met oogzorg en werkt aan een duurzame, lokale infrastructuur. Steunt u kinderen zoals Abduruf met medische zorg, zodat zij zicht krijgen op een gezonde toekomst?