“Vandaag ontmoette ik iemand die, toen hij zo oud was als Coen – 10 jaar dus – zijn beide ouders verloor, blind werd en in zijn eentje naar de grote stad Addis Ababa vertrok.” Dit stuurde ik gisteren naar de WhatsApp-groep ‘De beste familie op aarde’. Wat een verhalen hoor ik hier weer!  

Luisterend naar de verhalen leg ik bijna vanzelf de verbinding naar mijn eigen kinderen. Stel je voor… Coen, zonder de beste familie op aarde, alleen overlevend in een miljoenen stad. De eerste tijd overnachtend op straat. Vervolgens, dankzij de verkoop van loten, voor een klein bedrag in een opvanghuis. Wie zou op hem letten? Wie zou misbruik maken van zijn blindheid? 

Onvoorstelbaar, maar dit is het echte verhaal van Mabtu, links naast mij op de foto. Hij is nu 25. Hij is erin geslaagd onderwijs te volgen en volgt nu een vaktraining van de Ethiopische partner van SeeYou. Hij leert daar diverse vaardigheden die hem helpen zelfstandig een inkomen te verwerven. Niet echt simpel in deze tijd van inflatie en hoge werkloosheid.  

Maar Mabtu is gemotiveerd. Hij heeft al ervaring met kleding verkopen, en wil dat straks met een bescheiden startinvestering van SeeYou op hoger plan brengen. “Dat ik blind ben, maakt niet uit. Ik kan aan de kleding voelen hoe de kwaliteit is. Ik ben een snelle leerling en een goede verkoper.”  

Het komt Mabtu duidelijk niet aanwaaien in het leven. Hij wijst naar de ketting om zijn hals. “Ik ben een volgeling van Jezus, zo houd ik het vol.” 

De reacties in de familieapp op mijn verhaal en foto’s zijn kort: “Indrukwekkend.” En: “Hij ziet er cool uit.” Best een goede samenvatting.