Graag stel ik (Dicky Nieuwenhuis, directeur van SeeYou) dr. Theophile aan jullie voor. Hij is één van de 19 oogartsen in Rwanda, op een bevolking van 12 miljoen. Hij is de drijvende kracht achter Kabgayi Eye Unit, het oogziekenhuis in Rwanda waar ik afgelopen maand ben geweest.   

Dr. Theophile: “Ik ben in de buurt van Kabgayi opgegroeid, in een gezin van acht kinderen. Mijn vader is omgekomen tijdens de genocide. We konden thuis maar net de eindjes aan elkaar knopen.”  

Roeping tot oogarts 

“Gelukkig kon ik goed leren. Ik ging geneeskunde studeren, met het doel om gynaecoloog te worden. Tot ik op een dag in het oogziekenhuis van Kabgayi was en daar een grote groep mensen zag staan, wachtend op hulp.” ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’, dacht ik. De bisschop van Kabgayi gaf het laatste zetje. “Kom hier werken als oogarts”, zei hij. “We hebben je nodig!”  

“Ik ging daarna een vierjarige opleiding volgen tot oogarts in Tanzania. Om eerlijk te zijn: ik vond het vreselijk. Mijn vrouw en ik hadden net ons eerste kind gekregen, ik moest hen achterlaten in Rwanda. Ik heb ze enorm gemist. Wat me op de been hield was het beeld van die wachtende mensen. Straks kan ik écht iets betekenen.” 

Hoop voor de toekomst 

Inmiddels heeft hij de leiding over Kabgayi Eye Unit. “We zien hier zo’n 200 mensen per dag. Ik opereer gemiddeld 25 mensen per dag.”   

“Het mooiste in mijn werk? Ik denk dan direct aan de tiener die ik een paar weken geleden opereerde. Ze kon vrijwel niets meer zien vanwege staar. Vorige week zag ik haar weer. Ze straalde! Ik kon niets zeggen van ontroering. Op die momenten besef ik: we geven niet alleen iemands zicht terug, maar ook nieuwe hoop voor de toekomst.”   

Dr. Theophile en zijn collega’s zijn vakkundige artsen en mensen vanuit het hele land komen hier voor goede oogzorg. Kinderen met oogkanker hebben zelfs 98% kans op genezing na behandeling in dit ziekenhuis. “Maar voor veel ouders is deze behandeling onbetaalbaar”, vertelt dr. Theophile. “Daardoor komen ook veel ouders met hun kind te laat. Met de steun van SeeYou kunnen we meer kinderen met oogkanker behandelen en worden ook reiskosten en verblijfskosten betaald.”