Onlangs heeft SeeYou een bijbelstudieboekje samengesteld in het thema Onbeperkt Welkom. We willen met deze studiematerialen lezers uitdagen om na te denken over hoe ze mensen met een handicap in hun omgeving kunnen verwelkomen. Samen werken we aan gemeenschappen waar plaats is voor iedereen. Maar hoe zit dat in Nederland? Is hier al plaats voor iedereen? We gaan met Tjaco van der Weerd, organist en pianist met een visuele beperking, hierover in gesprek.

Voel jij je altijd onbeperkt welkom?

Meestal wel. Je merkt wel dat mensen er soms moeite mee hebben om met mij om te gaan omdat ze het niet gewend zijn.  Daardoor voel ik mij niet minder welkom. Ze doen vaak hun best, het is vooral onwetendheid. Je hebt iets wat zij niet hebben, een visuele beperking. Iemand die wel ziet, kan zich niet voorstellen hoe het is om blind te zijn.

Is het onderwijs in Nederland inclusief?

Ik denk dat studeren in Nederland nog altijd moeilijk is voor mensen met een beperking. Scholen zijn nog veel minder inclusief dan bijvoorbeeld kerken.

Heb jij zelf ook barrières in het onderwijs ervaren?

Ik heb zelf ook een poging gedaan tot studeren. Ik deed een toelating voor het conservatorium. Maar ik ben toen afgewezen omdat ik geen bladmuziek kon lezen. Ze hadden eigenlijk ook geen idee hoe ze dat anders moesten aanpakken.

En nu word ik hier nog op afgerekend. Want bepaalde commissies nodigen mij minder snel uit om voor hen te spelen omdat ik geen conservatorium heb gedaan.

Valt er dan nog wat te winnen wat betreft de toegankelijkheid van educatie(materialen)?

Jazeker! Veel is nog niet omgezet in brailleschrift of spraak. Als je aan een studie wilt beginnen, moet je dat zelf laten doen. En dat kan zo een paar maanden duren en dan kan je pas later aan je studie beginnen. Je bent dus niet gelijkwaardig aan je studiegenoten, want die kunnen allemaal wel in september beginnen.

Ben jij geraakt door Tjaco’s verhaal en wil jij zelf aan de slag met het thema Onbeperkt Welkom? Vraag gratis het bijbelstudieboekje aan via onze relatiemanager Ruben Hadders r.hadders@seeyoufoundation.nl. Het bijbelstudieboekje is nu ook beschikbaar voor mensen met een visuele beperking, namelijk in gesproken vorm op een CD.

Tjaco van der Weerd