Pijn en jeuk

Mekyu is 1 van de 400 parels van Ethiopië die we willen helpen met een behandeling. Een paar maanden geleden werd Mekyu (9) wakker met pijnlijke ogen. Hij had moeite om zijn ogen open te krijgen en hij had veel jeuk. 

‘Overdag valt het wel mee,’ vertelt Mekyu. ‘Ik ga naar school en speel met mijn vrienden, waardoor ik er niet aan denk. Maar ‘s avonds, als het donker wordt en ik niets anders meer te doen heb, doet het erg veel pijn en keert ook de jeuk terug.’  

Zijn vader maakte zich niet direct zorgen, maar dat veranderde toen de klachten aanhielden en Mekyu steeds slechter kon zien. Een kennis vertelde over het oogziekenhuis in Butajira, en met de hoop op hulp, stapten de twee in een taxi.  

Vervuild water en slechte hygiëne

Als de arts Mekyu onderzoekt, blijkt al snel dat hij trachoom heeft. Dit is een veelvoorkomende ziekte in Ethiopië, die vaak veroorzaakt wordt door het gebruik van vervuild water en door een slechte hygiëne. In een vroeg stadium is trachoom besmettelijk en kunnen familieleden en vriendjes het gemakkelijk aan elkaar doorgeven.  

Mekyu krijgt een oogonderzoek
Fotografie: Jilke Tanis

‘Je ziet vaak dat hele families de ziekte krijgen. Dat is best gevaarlijk, want als trachoom niet behandeld wordt, kan de ziekte in het ergste geval tot blindheid leiden,’ vertelt de arts.  

‘Als trachoom niet behandeld wordt, kan het tot blindheid leiden.’

Een eenvoudige behandeling maakt het verschil

Na het consult gaat Mekyu met zes tubes zalf naar huis. De komende zes weken moet hij deze zalf twee keer per dag in zijn ogen laten spuiten. Alleen op die manier kunnen de bacteriën gedood worden en is de kans dat hij geneest groot.  

‘Ik ben blij dat we naar het ziekenhuis zijn gegaan en ik hoop dat de medicijnen helpen!’ zegt Mekyu voor hij met zijn vader naar huis vertrekt. 

Samen kunnen we 400 parels van Ethiopië helpen en voorkomen dat ze blind worden. Doe je mee met onze crowdfundactie?