De hele dag door gebruik je water. Soms zelfs zonder dat je er echt bij stilstaat. Als je dorst hebt, haal je binnen een handomdraai een verfrissend glas drinkwater uit de kraan. Diezelfde dag gebruik je water om onder andere mee te koken, schoon te maken, te douchen en de wc door te spoelen. Gemiddeld gebruiken we in Nederland ruim 134 liter schoon (drink)water per persoon per dag. Schoon water is onmisbaar voor onze gezondheid. Maar wist je dat schoon water óók essentieel is voor gezonde ogen en dat het blindheid kan voorkomen?

Er zijn sterke verbanden tussen slechte hygiëne en trachoom, een oogziekte die veel voorkomt in Ethiopië. De ontsteking zorgt voor gezwollen oogleden en rode en tranende ogen. Als je deze ontsteking niet behandelt, kan dit leiden tot blindheid. En dat terwijl de ziekte gemakkelijk voorkomen kan worden door eenvoudige hygiënemaatregelen, zoals handen wassen met zeep en je gezicht wassen met schoon water.  

Mijn broertje en ik hebben allebei trachoom. Toen ik twee was, kreeg ik voor het eerst pijn aan mijn ogen. Mijn familie en ik drinken water uit de vijver en wassen ons daar ook mee, omdat er geen schoon water in de buurt is.

Met schoon water kun je dus een hoop ellende voorkomen. Maar in veel plattelandsgebieden in Ethiopië is er geen toegang tot schoon water. Mensen gebruiken daar water uit vijvers en rivieren. Als het er al is, want in de droge seizoenen – en klimaatverandering helpt daar niet aan mee – is zelfs dat water schaars. Nergens ter wereld lopen mensen zoveel risico op trachoom als in Ethiopië. Daarom is het belangrijk dat mensen toegang krijgen tot schoon water en willen wij het komende jaar vijf waterpompen in Ethiopië realiseren.

‘Ik droom van een leven zonder trachoom en buikpijn’

We ontmoeten de 8-jarige Shemsu bij de vijver in zijn dorp. Hij woont in de regio Lanfuro, ten zuiden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. ‘Mijn broertje en ik hebben allebei trachoom. Toen ik twee was, kreeg ik voor het eerst pijn aan mijn ogen. Mijn familie en ik drinken water uit de vijver en wassen ons daar ook mee, omdat er geen schoon water in de buurt is. In de droge seizoenen is dit water weg en heb ik geen tijd om naar school te gaan, omdat ik dan lange afstanden moet lopen om water te halen. Het water tast niet alleen mijn ogen aan, maar zorgt er ook voor dat ik vaak buikpijn heb. Mijn broertje en ik klagen weleens bij onze ouders over onze gezondheid, maar zij kunnen niets doen om ons te helpen. Ik droom van een leven zonder trachoom en buikpijn en van schoon water in ons dorp. En dan hoop ik ooit leraar te kunnen worden.’ 

Bouwen aan vijf waterpompen in Ethiopië

Sinds 2005 werkt SeeYou in Ethiopië samen met de organisatie Grarbet Tehadiso Mahber (GTM). GTM is een van de meest gerespecteerde oogzorginstellingen van het land. Er zijn twee oogziekenhuizen, er is een mobiel oogzorgteam dat de meest afgelegen plattelandsgebieden bezoekt en de organisatie houdt zich ook bezig met de preventie van oogziekten, onder andere door het aanleggen van waterpompen.  
SeeYou en GTM hebben als doel om in het komende jaar vijf waterpompen te plaatsen en daarmee ongeveer 6000 mensen in Centraal-Ethiopië toegang te geven tot schoon drinkwater. Daarmee voorkomen we blindheid bij duizenden kinderen en volwassenen.  

Watertechnicus Mintesenot zag met eigen ogen de verandering toen een van de dorpen waar onze partner werkt een waterpomp kreeg. Hij vertelt: ‘Mensen vingen regenwater op van de daken en gebruikten water uit de vijver tijdens het regenseizoen. Tijdens het droge seizoen moesten dorpsbewoners veel kilometers afleggen om aan water te komen. De meerderheid van de kinderen in dit dorp was besmet met trachoom en had ook last van andere water-gerelateerde ziekten. Sinds de komst van de waterpomp gaat het aanzienlijk beter met hen.’