Stel je voor dat je je eigen (klein)kinderen niet meer kunt zien. Dat alles zwart is voor je ogen. Veel mensen in de armste landen zijn onnodig blind. Daardoor zijn ze volledig afhankelijk van anderen in het dagelijks leven en kunnen ze moeilijk rondkomen. En dat terwijl sommige oogaandoeningen met een eenvoudige ingreep verholpen kunnen worden. Maar dan moet je het wel kunnen betalen.

Regina (84) en Arody (78) uit Rwanda zijn grotendeels blind door staar. De zandwegen in hun omgeving zijn hobbelig en onvoorspelbaar, waardoor ze altijd begeleiding nodig hebben. Het zorgt voor een zware last op hun eigen schouders en die van hun naasten. Naar het ziekenhuis gaan voor behandeling is een grote stap. Regina en Arody kunnen een medische behandeling namelijk niet zelf betalen. Net als veel meer vrouwen die leven op het platteland van Rwanda. Doordat ze blind zijn, is het ook niet mogelijk om geld te verdienen en uitkeringen zijn er niet. 

Wat doet SeeYou?

SeeYou helpt met de kosten voor de reis en behandeling in het ziekenhuis. Zo kunnen ook mensen die het niet kunnen betalen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Als mensen na een operatie hun zicht weer terugkrijgen, geeft dat zoveel zelfstandigheid en zelfvertrouwen! Help jij mee?

Rianne en Gert-Jan Segers over hun ontmoeting

Rianne en Gert-Jan Segers bezochten Rwanda in augustus 2023 tijdens de ambassadeursreis met SeeYou. Ze ontmoetten Regina en Arody daar voor én na hun operatie en waren erbij toen het verband van hun ogen werd gehaald. Rianne: ‘Wat een bijzonder moment, wat een vreugde! Wat een groot verschil met onze ontmoeting enkele dagen geleden! Samen vieren we dit bijzondere moment en dansen we door de gang. Dat ze nu weer kunnen zien, geeft hen zoveel meer zelfstandigheid en daarmee zelfvertrouwen. De wandelstok en de begeleiding van hun dochters hebben ze niet meer nodig.’

Ambassadeursreis Rianne en Gert-Jan Segers SeeYou

Geef vrouwen hun zelfvertrouwen terug

Breng jij zelfstandigheid terug in het leven van vrouwen zoals Regina en Arody?

  • Een leesbril kost 11 euro.

  • Een hulpmiddel om beter te kunnen zien (zoals een loep) kost 25 euro.

  • Een normale bril kost 51 euro.