Elke dag weer brengen ouders vanuit het hele land hun kind met oogproblemen naar het Kabgayi oogziekenhuis in Rwanda. Vandaag ontmoeten we de 7-jarige Elissa en zijn moeder. 

“Dit is mijn zoon Elissa en hij is zeven jaar. Hij was buiten aan het spelen, toen er een ander kind een steentje naar hem gooide. Dat raakte hem in zijn oog. Elissa heeft vreselijk veel pijn. Hij kan niet meer praten, kreunt van de pijn en kan niet stoppen met huilen. We zijn met spoed naar het ziekenhuis gekomen.”

Benieuwd naar hoe Elissa dankzij donateurs van SeeYou een nieuw begin heeft gekregen?

Een einde aan vermijdbare blindheid en betere oogzorg 

In de landen waar SeeYou werkt, zoals Rwanda, worden veel kinderen onnodig blind. Soms door armoede, soms door oogletsel dat niet behandeld wordt of omdat ouders de oogzorg voor hun kinderen niet kunnen betalen. Voor deze kinderen zijn de gevolgen van het verliezen van zijn of haar zicht groot. Naar school gaan is vaak niet meer mogelijk en op latere leeftijd een baan krijgen wordt heel moeilijk. De kinderen en hun families komen in veel gevallen terecht in een cyclus van armoede. En als gevolg van de beperking vaak ook in een isolement.  

De motivatie van Tjaco

Tjaco van der Weerd achter orgel in Grote Kerk Hasselt

“Ik vind het belangrijk dat goede oogzorg beschikbaar is voor iedereen. Dat iemand geopereerd kan worden, een bril krijgt of medicatie”, vertelt ambassadeur en organist Tjaco van der Weerd. “Het stelt de persoon in staat om (weer) in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Hij of zij kan daardoor veel beter de regie in eigen hand nemen en ik geloof dat dit ook een positieve invloed heeft op zijn of haar omgeving.”

Geef jij kinderen zoals Elissa een nieuw begin?

Ook in 2023 willen we honderden kinderen een nieuw begin geven. Elke geslaagde behandeling of operatie betekent dat een kind opnieuw kan beginnen en weer hoop heeft op een toekomst. Help jij mee?

  • Een taststok voor kind kost 30 euro.

  • Een oogoperatie voor een kind kost 72 euro.  

  • Reiskosten en een oogoperatie voor vier kinderen kost 372 euro.

  • Een behandeling van een kind met oogkanker kost 1000 euro.