Een jaar geleden zag Cecile in het oog, van de destijds twee jaar oude Benita, een klein groenkleurig plekje. Benita huilde veel en het leek erop dat ze erg veel pijn had. Dit baarde Cecile veel zorgen. Cecile nam Benita mee naar verschillende ziekenhuizen en klinieken, maar het enige wat zij aan Benita gaven waren pijnstillers. 

Slecht nieuws 

De situatie verslechterde, dag na dag werd de pijn erger en Benita’s oog werd steeds donkerder. Cecile ging uiteindelijk met Benita naar een ander ziekenhuis in de oostelijke provincie. Vanuit daar werden ze naar het Rwanda Charity Eye Hospital gebracht. Benita’s ogen werden getest, de dokters brachten Cecile het slechte nieuws dat Benita kanker in één van haar ogen had. Benita zou drie maanden lang medicijnen krijgen, daarna zou het oog verwijderd worden. 

Cecile was verbouwereerd en dacht dat Benita zou gaan sterven, omdat ze niet geloofde dat de dokters in Rwanda kanker konden genezen. Ze liet de dokters hun werk doen, hopend dat Benita beter zou worden. 

Een jaar na de operatie 

Het is een jaar later, Benita is nu drie jaar oud. Het lijkt beter met haar te gaan na de operatie waarin haar oog is weggehaald. Benita en haar moeder komen nog vaak naar het ziekenhuis voor behandelingen en om infecties in Benita’s oog tegen te gaan. De artsen zorgen goed voor hen. Ze geven Cecile en Benita te eten en zorgen voor het vervoer. Toch maakt Cecile zich nog wel zorgen over Benita. Ze blijft het spannend vinden of de kanker niet terugkomt. Cecile: “Ik heb zoveel dromen voor haar. Ik hoop dat ze kan gaan studeren en een mooie baan vindt. Ik hou zoveel van haar en ben nog altijd bang om haar te verliezen.”  

Het mirakel van Rwanda   

In het Rwanda Charity Eye Hospital en het Kabgayi Eye Unit ziekenhuis – oogziekenhuizen waarmee SeeYou samenwerkt – gebeuren dagelijks kleine wonderen: 98% van de kinderen met een oogtumor geneest na behandeling. Zij behouden niet alleen hun zicht, maar ook hun leven. Er is één groot probleem. Veel ouders kunnen de behandeling niet betalen. Wat heftig dat je weet dat er behandeling is voor de tumor, maar dat geld het probleem is.  

Jij kan deze ouders helpen door bij te dragen aan de behandeling. Daarom vragen wij jouw hulp aan onze kerstactie: ‘Het mirakel van Rwanda’. Met de hulp van jou en andere SeeYou-donateurs uit Nederland werken we niet alleen aan preventie van blindheid, maar kunnen we ook Benita en andere kinderen met oogproblemen een volledige behandeling geven. Daarmee redden we hun zicht én leven!