“Mijn naam is Esperence. Daniel is mijn zoon en hij is 6 jaar oud. Wij wonen in de regio Rwamagana, in het oostelijke deel van Rwanda. Toen hij vier jaar oud was, kreeg hij een donkere vlek in één van zijn ogen en deze werd met de dag groter. Ik begon mij zorgen te maken toen ik op een dag een verandering opmerkte in de stand van zijn oogbal.  

Spannende beslissing 

Mijn man en ik dachten dat het vanzelf over zou gaan en we begonnen hem traditionele medicijnen te geven, maar dat hielp totaal niet! Het probleem verergerde en mijn zoon had steeds pijn, totdat ik hem naar het ziekenhuis Kabgayi Eye Unit (KEU) bracht. Toen ik daar arriveerde hebben de dokters Daniel getest en de diagnose gesteld dat hij kanker in één van zijn ogen had. Aangezien de dokters zeiden dat het snel ging en het zijn andere oog kon besmetten, opperden zij dat het oog beter verwijderd kon worden.  
 
Ik kon deze beslissing niet alleen nemen. Ik moest dit bespreken met zijn vader, voordat ik de dokters toestemming kon geven.  
 
Nadat we het eens waren geworden en het oog was verwijderd, bleef ik hier komen voor de behandelingen. Ik kom uit het verste deel van Rwanda. Vanwege de lange reis tijdens de eerste maand van intensieve behandeling, stond ik op het punt om op te geven. Maar de dokters begonnen mij te helpen met voedsel, vervoer en andere benodigdheden.  

Voorzichtige acceptatie  

Daniel was de hele tijd verdrietig, nadat zijn oog was verwijderd. Hij kon mensen niet in hun ogen aankijken, omdat hij bang was dat ze het gat in zijn gezicht zouden opmerken. Nu begint hij eraan te wennen. Het lijkt erop dat hij zichzelf heeft geaccepteerd. Vroeger plaagden kinderen hem en ze noemden hem de jongen met het gat in zijn gezicht. Dat maakte mij echt boos.  

Ik vond ook de manier waarop zij hem behandelden op zijn school niet leuk. De docenten schijnen zijn handicap niet te erkennen. Ze geven hem taken die vergelijkbaar zijn met die van kinderen die beide ogen hebben. Ik denk dat ze moeten worden opgeleid in hoe je moet omgaan met kinderen met een handicap. Ik ben SeeYou dankbaar voor het verstrekken van behandelingen en brillen voor onze kinderen. Ik hoop dat SeeYou ons helpt met toegankelijk onderwijs voor kinderen met een handicap, zodat ook zij kunnen opgroeien, werken en zichzelf verder kunnen ontwikkelen.  

Het mirakel van Rwanda   

SeeYou wil met de kerstcampagne ‘Het mirakel van Rwanda’ mensen zoals Daniel helpen. Samen met jou kunnen wij ervoor zorgen dat mensen met oogproblemen de juiste behandelingen krijgen. Jouw gift betekent dat iemand zijn of haar zicht én leven kan behouden! Help je mee zicht én leven te geven?