Kunthea haar vader is bouwvakker en haar moeder is kledingarbeider. Zij werken in de hoofdstad Phnom Penh op 3,5 uur rijden van Kampot. Ze ziet haar ouders maar een paar keer per jaar tijdens feestdagen. Kunthea woont bij haar oma, die ook voor haar broers en zussen zorgt. Tot twee jaar terug ging Kunthea niet naar school. Ze heeft een visuele beperking en had geen toegang tot onderwijs. 

Toen ze hoorde dat ze – dankzij het inclusief onderwijsproject – eindelijk naar school mocht, was ze enorm zenuwachtig. “Ik was zo bang dat ik geen vrienden zou krijgen om mee te praten en mee te spelen.” Gelukkig is die angst niet uitgekomen. “Ik heb een beste vriendin en ik heb ook andere vriendjes waar ik mee speel in de pauze.” Kunthea kreeg ook een oogonderzoek en vrij snel daarna werd er voor haar een bril aangemeten. “Dat was in het begin nog niet zo makkelijk. In het begin had ik veel hoofdpijn, maar toen werd het normaal en nu kan ik veel beter zien.” 

Taal is haar lievelingsvak. Soms heeft ze tijdens de lessen wat extra hulp nodig, maar dat is niet erg. “Want”, zo vertelt ze, “mijn leraar moedigt me altijd aan en geeft meer uitleg als het nodig is.” Kunthea zit niet meer dagen achter elkaar thuis, maar geniet met volle teugen op school. Haar droom voor de toekomst? “Ik wil graag dokter worden, zodat ik andere mensen beter kan maken.” 

Inclusief onderwijs 

Met ons inclusief onderwijsproject willen we dat kinderen op 60 basisscholen in Cambodja een gelijke kans krijgen om te leren. Ook willen we ervoor zorgen dat ze op tijd doorverwezen naar oogzorg. Zodat ook zij hun talenten kunnen ontwikkelen, dromen kunnen waarmaken en ambities kunnen najagen.  

Help jij vandaag nog mee?