In Cambodja worden veel kinderen verstopt. Simpelweg omdat zij een handicap hebben. Ze gaan niet naar school, en mogen niet buitenspelen en vriendjes maken.  

Cambodja is een land met een jonge bevolking. Maar liefst een derde van alle inwoners is onder de 15 jaar. En daarvan heeft naar schatting 10% een beperking. Dat zijn veel kinderen die worden verstopt. Heel veel. 

Dromen over later

Zo werd ook de negenjarige Kunthea jarenlang weggestopt. Kunthea heeft een visuele beperking. En voor veel kinderen met een beperking in Cambodja is er geen plaats op school. Sterker nog: zij worden verwaarloosd en geïsoleerd.  

Dankzij het inclusief onderwijsproject ging er een wereld voor haar open. “Toen ik voor het eerst naar school mocht, was ik erg nerveus”, vertelt ze. “Ik was bang dat er niemand met me zou willen praten en spelen omdat ik niet goed kan zien. Maar mijn leraar helpt me extra als dat nodig is en ik heb ook vrienden op school gemaakt waar ik in de pauze mee speel. Ik kreeg ook een bril, waardoor ik nu duidelijker kan zien. Nu ik naar school kan, droom ik ervan om later arts te worden. Ik wil graag andere mensen beter maken.”

Kinderen vol talenten

Met ons inclusief onderwijsproject willen we dat kinderen op 60 basisscholen in Cambodja een gelijke kans krijgen om te leren. Ook willen we ervoor zorgen dat ze op tijd doorverwezen naar oogzorg. Zodat ook zij hun talenten kunnen ontwikkelen, dromen kunnen waarmaken en ambities kunnen najagen. Hoe we dat doen?

SeeYou werkt in dit project samen met lokale partnerorganisaties Krousar Thmey en PAfiD.  

 • Bewustwording

  We maken lokale leiders, leraren, ouders en kinderen bewust door voorlichtingscampagnes te geven op tv, radio en online, waarin we laten zien dat kinderen met een handicap het recht hebben om mee te doen.

 • Trainingen geven

  We trainen de leerkrachten in hoe je kinderen met een beperking mee kunt laten doen in de klas.  

 • Oogzorg

  We onderzoeken kinderen op oogproblemen en indien nodig verwijzen we hen door naar het oogziekenhuis.  

 • Visuele hulpmiddelen

  Kinderen ontvangen hulpmiddelen, zoals een bril, loep of brailleboek.  

Geef jij ook om onderwijs?

Met jouw gift kunnen we nog meer kinderen met een visuele beperking naar school laten gaan. Help jij vandaag nog mee?

 • Met 8,50 euro kan een kind een oogonderzoek krijgen

 • Met 26 euro kan een kind visuele hulpmiddelen krijgen voor in de klas

 • Met 52 euro kan een leerkracht getraind worden in inclusief onderwijs