“Toen hij twee jaar oud was, kon Ramzan niet goed zien. Hij botste tegen dingen aan en kroop soms langs mij heen. Ik dacht dat het wel weer normaal zou worden als hij zou groeien, maar hoe ouder hij werd, hoe erger het probleem werd! Hij huilde veel als hij in zijn ogen wreef en als zijn moeder kon ik zien dat zijn ogen hem veel pijn deden. Hij begon zijn eetlust te verliezen en hij verloor veel gewicht.” 

Ik ben Solange en dit is mijn zoontje Ramzan. We komen uit het westen van Rwanda en komen sinds twee jaar in het Kabgayi Eye Unit ziekenhuis.  

Grote schok 

Toen de ogen begonnen op te zwellen, raadde een vriend mij aan hem naar het Kabgayi Eye Unit ziekenhuis te brengen, maar ik deed dat niet meteen. Ik wachtte nog een paar maanden en gaf hem medicijnen die ik in plaatselijke apotheek kocht. Ik had het gevoel dat het ziekenhuis te duur zou zijn voor mij. Ik bad veel en vroeg God om mijn zoon te genezen, maar zijn toestand bleef verslechteren. Ik waagde het er gewoon op en bracht hem naar het ziekenhuis. Ze testten zijn ogen en stelden vast dat hij kanker had!  

Ik schrok hier zo van dat ik de hele dag niet heb gegeten. Het enige wat in mij opkwam was de dood van mijn zoon! Ik had nog nooit gehoord van iemand die van kanker genezen was. De dokters vertelden me dat de enige manier om Ramzan’s leven te redden was om beide ogen te verwijderen. Dat was een nieuwe schok! Ik keerde depressief naar huis terug en besprak met mijn man hoe we konden kiezen tussen de dood en blindheid. Dat was het meest deprimerende moment in mijn leven. Ik herinnerde me hoe mijn zoon met zijn vader en onze hond speelde terwijl ze door kamer kropen. Ik dacht dat ik dit nooit meer zou meemaken. Maar we moesten een beslissing nemen en kiezen tussen de dood en een leven in de schaduw. Nadat de ogen waren verwijderd, werd hij opgenomen in het ziekenhuis en bracht ik de meeste dagen hier door.  

Goede hoop 

De ogen werden verwijderd, maar hij leeft! Dank aan God! Zijn ogen zijn vervangen door glazen ogen. Het is niet goed te zien of ze echt of namaak zijn, tenzij je de ogen van dichtbij bekijkt. Ik vind het leuk om mijn zoon hier te zien spelen met andere kinderen met oogkanker. Dit ziekenhuis is als een ouder voor ons. Ze geven ons eten en behandelen onze kinderen gratis. Soms ben ik verdrietig over de hele situatie. Maar ik heb goede hoop dat hij verdere hulp krijgt en ondanks zijn blindheid ook kan gaan studeren. Ik geloof dat hij straks een belangrijke man zal worden en ook anderen zal helpen.   

Het mirakel van Rwanda   

SeeYou wil met de kerstcampagne ‘Het mirakel van Rwanda’ mensen zoals Ramzan helpen. Samen met jou kunnen wij ervoor zorgen dat mensen met oogproblemen de juiste behandelingen krijgen. Jouw gift betekent dat iemand zijn of haar zicht én leven kan behouden! Help je hieraan mee?