Toen David twee was, krabde hij veel aan zijn ogen. Dagen gingen voorbij, Davids toestand bleef verslechteren. Mapendano Cristopher is samen met zijn vierjarige zoon David Katumwa Clever helemaal vanuit Congo DRC naar een door SeeYou gesteund oogziekenhuis in Rwanda gegaan.  

Oogproblemen 

Ik werd overgebracht naar het ziekenhuis in Rwanda, omdat we in Congo geen goede ziekenhuizen hebben die gespecialiseerd zijn in de behandeling van ogen. Ik ben 4 maanden in dit ziekenhuis geweest. Toen David twee was, krabde hij veel aan zijn ogen, vooral aan zijn rechteroog. Soms zei hij: “Papa, ik voel een doorn in mijn oog prikken”. Dagen gingen voorbij, David’s toestand bleef verslechteren. Het oog zweerde, hij huilde de hele nacht door. Toen de pijn ondraaglijk werd, besloot ik hem naar een plaatselijk ziekenhuis te brengen, maar men raadde mij aan hem naar Rwanda te brengen. Zo kwam ik hier terecht.  

Levensveranderende keuze 

De dokters onderzochten de ogen van mijn zoon en stelden vast dat hij kanker had in zijn rechteroog. Ik was sprakeloos, net als mijn vrouw, de familieleden en onze vrienden. Ik wist niet wat ik moest doen! De dokters zeiden dat het oog verwijderd moest worden om het tweede oog niet te besmetten. Ook zeiden ze dat uitstel de dood tot gevolg kon hebben. Ik kreeg tijd om erover na te denken. Dat was de moeilijkste beslissing die ik in mijn leven zou nemen!  
 
Ik dacht aan het mogelijke verlies van mijn eerstgeboren zoon. Zijn droom om machinist te worden. De lange reis die ik had gemaakt om in dit ziekenhuis te komen en de slapeloze nachten die ik had doorgebracht. Terwijl ik toekeek hoe hij hulpeloos huilde van de pijn. Al deze gedachten speelden die nacht door mijn hoofd. Maar ik wist dat ik hoe dan ook een beslissing moest nemen. Ik herinnerde me mensen met verschillende handicaps die ik een normaal leven had zien leiden. Toen vroeg ik me af wat beter zou zijn: een jongen opvoeden met één oog of hem verliezen? Ik vroeg God om kracht en gaf de dokters groen licht om de operatie uit te voeren.  

Hoopvolle toekomst  

Het oog werd verwijderd en nu gaat het beter met David. Hij kan nu praten, veel lachen, vooral als ik hem herinner aan grappige verhalen. Ik zie leven in de ogen van David. Als ik hem vraag of hij nog steeds treinmachinist wil worden? “Nee”, zegt hij, “Ik wil dokter worden en mensen met oogproblemen behandelen. Ik heb in dit ziekenhuis veel kinderen met oogproblemen gezien en dat maakt me verdrietig!” 

Ik ben niet naar school gegaan en heb ook geen professionele baan, maar ik hoop dat David op een dag zal studeren en oogarts kan worden.  

Het mirakel van Rwanda   

SeeYou wil met de kerstcampagne ‘Het mirakel van Rwanda’ mensen zoals David helpen. Samen met jou kunnen wij ervoor zorgen dat kinderen met oogkanker de juiste chemobehandelingen krijgen. Jouw gift betekent dat een kind zijn of haar zicht én leven kan behouden! Ons doel is om 180 chemobehandelingen van 57 euro mogelijk te maken voor kinderen in Rwanda. Help je mee 180 kinderen zicht én leven te geven?