Hoe ben je ooit bij SeeYou terecht gekomen, Klarinne?  

Mijn man kreeg een mailing binnen. Hij is predikant en krijgt vaak oproepen voor goede doelen en dit was er één van. Het sprak mij gelijk aan, heb contact gezocht met het kantoor en er was al snel een wederzijdse klik.  

Wat sprak jou zo aan?  

Ik ben blind vanaf mijn geboorte. De verhalen die ik las raakten mij enorm, logisch natuurlijk. Bovendien ontdekte ik dat veel oogproblemen relatief eenvoudig op te lossen zijn. Voor een klein bedrag kun je al erg veel doen voor deze doelgroep. Een oogoperatie bijvoorbeeld kost erg weinig en je maakt er zo’n enorm verschil mee. Dat is heel concreet en makkelijk uit te dragen naar anderen.  

Dat uitdragen naar anderen heb je op allerlei manieren gedaan. Kun je wat meer vertellen over jouw activiteiten de afgelopen twintig jaar?

Zonder onbescheiden te lijken, kan ik zeggen dat ik heel veel heb gedaan. Ik heb presentaties gegeven voor kerkelijke verenigingen, ik ben een aantal keren bij Rotary clubs geweest, heb op beurzen gestaan en kerstkaarten en kaarsen verkocht. De laatste jaren ben ik druk met het inzamelen van mobieltjes. Die worden dan gerecycled en het geld gaat dan naar SeeYou. Doordat wij een paar keer zijn verhuisd kon ik elke keer weer een nieuw netwerk opbouwen.   

Met al deze activiteiten heb je veel plaatsen bezocht en veel mensen ontmoet. Wat is jouw mooiste of leukste herinnering uit die twintig jaar?  

Toch wel de ontmoetingen die ik had met blinde mensen uit Afrika en Azië zelf. En ik mocht ook een lokale oogarts ontmoeten, die zich met hart en ziel inzet voor het werk van SeeYou. Ja, dat inspireert wel.

Als vrijwilliger geef je veel tijd en energie voor anderen. Levert het jou ook iets op?  

Absoluut. Het geeft mij een enorme voldoening, omdat ik voor mensen echt het verschil kan maken. En ik vind het fijn om deel uit te maken van het team van SeeYou. We hebben een fijne samenwerking en ik voel me gewaardeerd. Een gevoel dat ieder mens af en toe nodig heeft.  

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen?  

Iemand heeft vrijwilligerswerk ooit het cement van de samenleving genoemd. Een mooie uitdrukking: het betekent dat de samenleving niet zonder kan. Anders valt ze uit elkaar. Ook een organisatie als SeeYou heeft vrijwilligers nodig. Het werk is concreet, de samenwerking met het kantoor is erg goed en je hebt een heldere boodschap die niet moeilijk is om uit te leggen. Ik zou zeggen: gewoon eens proberen!  
 
Vrijwilligers zoals Klarinne zijn van grote waarde voor het werk van SeeYou. We zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers! Ben je enthousiast geworden? Bel of mail ons gerust op 0318 – 58 63 58 of info@seeyoufoundation.nl.